maandag 24 mei 2010

Word bijzitter

Op zondag 13 juni trekken we weer met z’n allen vervroegd naar de stembus. Om alles in goede banen te kunnen leiden, zoekt de gemeente via haar webstek kandidaat-bijzitters.

Alle Belgische kiesgerechtigden kunnen aangeduid worden als bijzitter van een stembureau. Misschien voel je er iets voor om ook deel uit te maken van een stembureau, maar werd je nog nooit opgeroepen. Je kan je nu vrijwillig aanbieden om als bijzitter te fungeren.
Het is de bedoeling dat de bijzitter de voorzitter van het stembureau bijstaat om de kiesverrichtingen zo vlot mogelijk te laten verlopen, o.a. het aannemen en teruggeven van identiteitskaarten van de kiezers, oproepingskaarten afstempelen, magneetkaarten afgeven. Tussen 8 en 15 uur zit je volop in de verkiezingsdrukte. Na het sluiten van de stembureaus zit je taak erop.
Als tegenprestatie ontvang je een kleine financiële tegemoetkoming en kan je rekenen op een maaltijd. Ben je minimum 18 jaar, kiesgerechtigd en van Belgische nationaliteit en wil je op 13 juni 2010 de functie van bijzitter in jouw stembureau opnemen, geef dan je naam en adres door aan de dienst bevolking van onze gemeente.
Het gemeentebestuur stelt trouwens alles in het werk om de bevolking zo goed mogelijk te informeren. Bij veel mensen roept een stembusgang immers heel wat vragen op. De dienst bevolking wil je al heel wat praktische informatie meegeven. De webstek van Herenthout verwijst je door naar de verkiezingspagina’s ... van Geel.
Wil je je geheugen nog eens opfrissen of is het de eerste maal dat je mag stemmen? Nog tot en met 7 juni kan je komen oefenen op de stemcomputers in de hal van het gemeentehuis. Meld je aan bij het Loket Leven & Ondernemen en iemand begeleid je tijdens de oefening. (Bron: Herenthout.be)

Geen opmerkingen: