donderdag 3 juni 2010

MinC goes unplugged

MinC is in Herenthout vooral bekend als organisator van de jaarlijkse R&B Review, die begin oktober een aantal kroegen in het centrum aandoet. Op zaterdag 19 juni starten de Huirtuitse vrienden van de muziek met iets nieuws. Die dag is de Sint-Gummaruskerk het decor voor de allereerste editie van de ‘Unplugged Sessions’. Ingrid Mank en Hans Francken mogen de spits afbijten.

Werner Smits, één van de bezielers van MinC, heeft er alvast een goed oog in. “De voorverkoop loopt ondertussen vlotjes”, aldus Smits. “We gaan dan ook kunnen genieten van een prachtig optreden en dat op een historische locatie. Ontspannend, gezellig, sfeervol en - vooral - genieten zijn dé troeven voor deze Unplugged Sessions.”
De bedoeling is dat de formule een paar keer op een jaar herhaald wordt. Nieuwe namen voor de ‘Unplugged Sessions’ zullen binnenkort dan ook bekend gemaakt worden.
De primeur is echter voor Ingrid Mank. Voor de Huirtuitse muziekliefhebber is zij is ondertussen geen onbekende meer, want vorig jaar nog stond het bevallige meisje met de gitaar tijdens de R&B Review geprogrammeerd in De Kluis.
Ingrid Mank beweegt zich van kindsbeen af al dansend en zingend door het leven. Opgroeien deed ze met de muziek van Michael Jackson en Donna Summer, maar het waren Ella Fitzgerald, Billy Holliday en Sarah Vaughan die haar inspireerden tot het zingen, schrijven, spelen en aanleren van muziek.
Na de middelbare school in haar geboortestad Leiden, trok ze naar het Rotterdams Conservatorium om zang te studeren, met als bijvak piano. Ondertussen had ze een eigen bandje Indigo, waarmee ze twee cd’s maakte en zowaar even mocht proeven van het succes. Zo stond het duo in 1994 een tijdlang in de top 20 van de Nederlandse hitparade met het singletje ‘Give love a try’.
Nadat ze in 1997 naar België verhuisde, stortte Ingrid Mank zich helemaal op het songschrijven. Tegelijkertijd kwam ze ook aan de bak als achtergrondzangeres bij uiteenlopende bands als Zap Mama en Clouseau én bij verschillende tv-programma’s.
Haar eerste nummer één-hit als liedjesschrijver had ze te pakken in 2003, met ‘You are the reason’, gezongen door Koen Wauters en Sarah. Ook schreef ze voor en met Will Tura, Stan van Samang, Natalia, Born Crain en Sandrine, om er maar een paar te noemen.
Als vocal-coach werkte Ingrid Mank onder andere mee aan de musical ‘Pippi Langkous zet de boel op stelten’ en de tv-programma’s ‘Can you duet’ en ‘My name is Michael’. “Het is heerlijk om in de huid te kruipen van iemand anders”, zegt ze hierover.
Maar ondertussen schreef Ingrid Mank ook liedjes die alleen voor haar waren bedoeld. Persoonlijke liedjes, verhalen vanonder haar eigen huid. Eén en ander resulteerde in het album ‘Ingridients’, waarvan ‘Song that makes me laugh’ een bescheiden radiohitje werd.
“Mijn leven bestaat - behalve uit mama zijn - ook uit de drie ‘hoofdroepingen’ in de muziek: schrijven, zingen en lesgeven, waarbij ik de perfecte balans probeer te houden tussen geven en nemen. Ik zou geen van drieën willen missen.”

Wat >>> MinC’s Unplugged Sessions, met Ingrid Mank en Hans Francken
Waar & wanneer >>> Sint-Gummaruskerk, Vonckstraat, 2270 Herenthout • op zaterdag 19 juni 2010, om 21 uur (deuren: 20 uur)
Tickets >>> 10 euro, verkrijgbaar in Café Titanic en De Kluis

Geen opmerkingen: