woensdag 29 september 2010

Bisschop Johan Bonny bezoekt Herenthout

Op donderdag 16 september bracht bisschop Johan Bony een bezoek aan de federatie Grobbendonk – Herenthout – Vorselaar. Federatiecoördinator Emilia Kuppens ontving een vermoeide bisschop, maar daar zaten de recente gebeurtenissen in de kerk ongetwijfeld voor iets tussen.

In het parochiesecretariaat in Grobbendonk werd bij een tas koffie het programma van de dag nog even overlopen. Het bezoek begon op het woonwagenterrein van Grobbendonk.
“We mogen gerust zeggen dat op 16 september 2010 geschiedenis is geschreven”, aldus Emilia Kuppens. “Het is zeker de eerste keer dat de voyageurs op een woonwagenterrein het bezoek gekregen hebben van hun bisschop. Monseigneur Bonny is zelfs met een paar van hen ten huize - of beter: in de gezelligheid van hun woonwagen - gaan praten.”
Na een ommetje langs de watermolen van Grobbendonk, ging het naar De Troon op Sassenhout in Vorselaar. “Dit is een tehuis waar gehandicapten begeleid, maar zelfstandig, wonen. Hier maakten we kennis met de bewoners en gebruikten samen met hen het middagmaal”, aldus Kuppens. “Voor 20 personen met een verstandelijke handicap is De Troon hun thuis. Elke bewoner heeft een eigen ‘studio’ met een eigen voordeur en een deur die uitgeeft op een centrale gang en de gemeenschappelijke ruimtes. Zo krijgen onze bewoners zowel kansen op privacy als een aanbod aan (begeleid) samenleven met medebewoners.”
In Herenthout had de bisschop een ontmoeting met de 104-jarige Pierre Cambré en zijn familie. “Bij onze aankomst zat Pierre te lezen want hij wil op de hoogte blijven van wat er allemaal gebeurt. Er werd gekeuveld over het verleden en het heden.”
Volgende halte was het varkensbedrijf van de familie Gios. “De bisschop is zelf een boerenzoon en dus geïnteresseerd in het runnen van een modern landbouwbedrijf. Bij Fons was hij aan het goede adres om hierover alles te weten te komen. Samen met Fons bezocht de bisschop de stallen.”
Langs de grot van de Heikant en de kapel van de Uilenberg ging de rit naar de parochiezaal van Bouwel. “Na de maaltijd met frikadellen en krieken was het tijd voor de ontmoeting met de parochieteams van onze federatie. Zo kwam de bisschop van elke parochie te weten wat de plus- en minpunten zijn.”
Hierna volgde een eucharistieviering in de kerk van Bouwel. De dag werd uiteindelijk besloten met een receptie voor alle aanwezigen. (Bron: Kerknet, woensdag 22 september 2010)

Geen opmerkingen: