donderdag 30 september 2010

Containerpark in handen van IOK

Vanaf januari 2011 komt het gemeentelijke containerpark in de Pauwelstraat in handen de intercommunale IOK Afvalbeheer. De afvalbeheersmaatschappij zal vanaf dan het park ook uitbaten. Openingsuren, retributies en de lijst van afvalstoffen blijven na de overdracht nog wél de bevoegdheid van de gemeente.

Met de overname door het Intercommunale Ontwikkelingsmaatschapij voor de Kempen Afvalbeheer (IOK Afvalbeheer) is een investering gemoeid van 660.125 euro. Het bedrag zal door de gemeente over twintig jaar afgeschreven worden. De overeenkomst tussen gemeente en IOK duurt tien jaar.
Dat ons containerpark dringend aan renovatie toe is, staat als een paal boven water. “Er staan zelfs afgedankte bushokjes waarin we afval verzamelen. Niet langer van de tijd dus”, aldus milieuschepen Hugo Cambré (Eenheid).
Het park kost de gemeente jaarlijks 135.000 euro. “Vooral de transport- en personeelskosten lopen hoog op”, weet Cambré. “Daarom neemt IOK ook de uitbating over. Het gemeentepersoneel krijgt de keuze. Ofwel stapt het over naar onze groendienst, ofwel gaat het werken voor IOK.”
Klinkt allemaal mooi, maar toch zorgde de overname tijdens de gemeenteraad voor felle discussies. Zo pleitte Maurice Helsen (CD&V) voor een ontsnappingsclausule. “We tekenen een blanco cheque voor tien jaar. Wat als de overeenkomst na enkele jaren al spaak loopt?” IOK-afgevaardigde Paul Macke garandeerde dat na elke legislatuur een evaluatie volgt.
Jan Van Dyck (sp.a) sprak dan weer over kiezersbedrog. “De gemeente zegt dat ze de belastingen niet verhoogt. Terwijl ze evenveel geld vraagt om minder te doen. Dat is wel een verhoging. De privatisering van de gemeente is een spijtige zaak, die ik begrijp omdat Herenthout virtueel failliet is.”
Financiënschepen Stijn Raeymaekers (Eenheid) rekende echter uit dat de overname voordeliger zal zijn. De prijs die u en ik gemiddeld betalen aan het park zal volgens zijn berekeningen dalen van 15,65 euro naar 14,90 euro.

Geen opmerkingen: