zaterdag 4 september 2010

Dokter Ariëns schrijft een boek

Bruno Ariens (Punt) heeft een nieuw boek over slaapproblemen geschreven. Het boek beschrijft de problematiek van slapeloosheid bij kinderen en kreeg als titel ‘Slaap zacht’. Met het nieuwe boek is de Herenthoutse huisarts niet aan zijn proefstuk toe. Zijn vorige boek ‘Uitgeslapen wakker worden’, een praktische gids voor volwassenen met slaapproblemen, werd in eigen dorp zelfs genomineerd voor de Cultuurprijs 2007.

“Ik wil nog niet gaan slapen ...”, “Mama, ik heb dorst ...”, of “Papa, ik ben bang!”. Het klinkt je misschien bekend in de oren. Slaapproblemen komen erg vaak voor bij kinderen: ongeveer een kind op de drie krijgt er vroeg of laat mee te kampen. “Als je kind slecht slaapt is het erg belangrijk dat jijzelf het initiatief neemt om daar verandering in te brengen. De meeste slaapproblemen kunnen immers met wat doorzettingsvermogen op een redelijk eenvoudige manier opgelost worden”, weet Bruno Ariëns.
Volgens de meeste bronnen hebben meer dan 25% van alle kinderen vroeg of laat te kampen met een slaapprobleem. “Meestal is de slaapstoornis maar van tijdelijk aard en geen reden om je zorgen te maken. Maar als er regelmatig en gedurende een langere periode klachten optreden, dan is er meer aan de hand. We spreken van een slaapprobleem als het afwijkende slaapgedrag minstens drie keer per week voorkomt.”
Dat we echt iets moeten doen aan de slaapproblemen van kinderen blijkt uit een waaier van studies. Te weinig slapen kan allerlei nadelige gevolgen hebben. “Kinderen die te weinig slapen kunnen overdag vermoeidheidsklachten hebben, ze kunnen zich minder goed concentreren en hun geheugenfunctie vermindert.”
Slaaptekort kan ook leiden tot meer prikkelbaarheid, slechtere schoolresultaten en minder goed ontwikkelde sociale vaardigheden. Onvoldoende slapen tijdens je kinderjaren blijkt een belangrijke voorspellende factor te zijn voor emotionele en gedragsproblemen tijdens de jongvolwassen leeftijd. Tenslotte is te weinig slaap een oorzaak van overgewicht, met alle gevolgen van dien.
En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat slecht slapende kinderen ook slaapproblemen bij de ouders kunnen veroorzaken. “Het kost ouders ’s avonds meestal veel tijd en energie om hun kind in slaap te krijgen en ’s nachts moeten ze er ook nog regelmatig uit als het kind wakker wordt. Als je daarna dan zelf niet vlot weer in slaap valt, krijg je ook als ouder al gauw last van slaaptekort en vermoeidheid overdag.”
Uit gesprekken met ouders ervoer Bruno Ariëns de nood om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag hoe ze hun kind beter kunnen leren slapen. Net zoals het zelfhulpboek ‘Uitgeslapen wakker worden’ een erg praktisch stappenplan aanbiedt voor volwassenen met slaapproblemen, geeft zijn nieuwe boek een duidelijke leidraad voor de aanpak bij kinderen.
“Je kunt jonge kinderen opnieuw leren goed te slapen door een goede voorbereiding op de slaap in te lassen en een consequente houding aan te nemen vanaf het moment dat je je kind naar bed brengt. Ook bij oudere kinderen is deze aanpak belangrijk, maar zij kunnen daarnaast geholpen worden met autosuggestieoefeningen om spanning, piekeren of angst aan te pakken.”

‘Slaap zacht’ (ISBN: 9789034193605) is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij, telt 112 pagina’s en kost 19,50 euro. Achteraan in het boek vind je een cd met heerlijk ontspannende oefeningen die je kind naar dromenland leiden.

Identikit >>> Dr. Bruno Ariens (°1959) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Antwerpen en is sinds 1984 werkzaam als huisarts. Hij werkt met autosuggestietechnieken en is slaapcoach. In 2007 publiceerde hij zijn eerste boek, ‘Uitgeslapen wakker worden’, een praktisch boek voor volwassenen met slaapproblemen. Daarnaast is hij een veel gevraagd spreker over slaap en begeleidt hij projecten over de aanpak van slapeloosheid.
Info >>> ‘Uitgeslapen wakker worden

Geen opmerkingen: