maandag 13 september 2010

‘Slaap zacht’

Dat de sympathieke huisarts Bruno Ariens (Punt) een nieuw boek over slaapproblemen heeft geschreven, kon je hier al eerder lezen. Het nieuwe boek kreeg vorige week ook aandacht op ZappyBaby.be. De makers van de webstek trokken naar dokter Bruno Ariëns met enkele pragende slaapvragen. Wij selecteerden er twee.

Hoeveel slaap heeft een kleuter gemiddeld nodig?
“Zoals je weet komen slaapproblemen bij kinderen veel vaker voor dan algemeen geweten is. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is het feit dat ouders in het afwijkend slaapgedrag van hun kindje mee ingerold zijn en niet goed beseffen dat ze fout bezig zijn. Een kleuter van 3 jaar slaapt gemiddeld 11 uur ’s nachts en dut nog 1 uur overdag. Op 4 jaar vermindert dit naar 11 ½ uur in totaal, op 5 jaar 11 uur en op 6 jaar naar 10 ¾ uur.”

Hoe kan je een peuter/kleuter afscheid laten nemen van zijn fopspeen én toch een nachtrust garanderen?
“Een fopspeen heeft vooral positieve en heel weinig negatieve gevolgen en dient vooral afgebouwd te worden voor de ontwikkeling van de definitieve tanden gebeurt. Laten we zeggen tussen 2 ½ en ten laatste op 4-5 jaar. Dus vooral niet te snel wegnemen.”
“Een fopspeen biedt immers heel wat hulp (troost) om zelfstandig in slaap te leren vallen, iets wat enorm belangrijk is om een goede slaper te worden. Het afscheid nemen gebeurt geleidelijk en met gezond verstand. Dus overdag snel afbouwen en stoppen, alleen nog maar voor het in slaap vallen aanbieden en uit het mondje nemen als het kind in slaap is gevallen.”
“Eens de kleuter begrijpt dat het goed is om zijn fopspeentje weg te laten om later mooie tandjes te kunnen krijgen, kun je ermee beginnen. Geef voldoende uitleg, zeg dat hij of zij al een grote jongen of meisje is, en beloon als het goed gaat. Spreek eventueel een duidelijk moment af zoals de Sint, Kerstmis en dergelijke. Of leg het fopspeentje per ongeluk verloren, meestal is na enkele nachten het probleem opgelost. Ik zou er vooral niet te vroeg mee beginnen.”

‘Slaap zacht’ (ISBN: 9789034193605) is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij, telt 112 pagina’s en kost 19,50 euro. Achteraan in het boek vind je een cd met heerlijk ontspannende oefeningen die je kind naar dromenland leiden.

Geen opmerkingen: