vrijdag 24 september 2010

Zaak Joël ‘Jokke’ Jacobs onopgelost

De geweldadige dood van Joël ‘Jokke’ Jacobs na een avondje stappen in Herenthout in 1999, is een van de meest raadselachtige zaken waarmee de Kempen in 25 jaar zijn geconfronteerd. De speurders hielden het destijds op “gestorven na een aanval door een stier”. Maar de familieleden geloven dat niet. Gazet Van Antwerpen wijdde gisteren twee pagina’s aan de onopgeloste moord.

Joël Jacobs verdwijnt op 2 oktober 1999 aan café ’t Spinneweb in de Molenstraat. Na zijn bezoek aan het ondertussen ter ziele gegane café, slaagt hij een paadje in naast frituur ’t Pleintje. Een speurhond kan zijn spoor volgen tot aan de Hazenstraat. Maar daar houdt alles op. Vijftien dagen later, op 17 oktober 1999, wordt zijn lichaam teruggevonden in een bosje achter de Ristenstraat, twee kilometer verder.
Half zittend tegen een dikke boom, zo wordt de 25-jarige motorliefhebber aangetroffen. Zijn bovenlichaam is ontbloot. Naast hem liggen een aansteker en zijn portefeuille, inclusief geld en zijn identiteitskaart. Meteen is duidelijk dat het slachtoffer nog geen vijtien dagen dood is. Hij moet nog dagenlang geleefd hebben.
Aan het terugvinden van de ‘Jokke’ gaan twee radeloze zoekacties vooraf. Eerst in heel Herenthout, later zelfs tot in de Ardennen en Luxemburg. Bossen en velden worden uitgekamd, helikopters en infraroodcamera’s ingezet. Allemaal zonder resultaat.
Het speuren begon al op de dag van de verdwijning, kort nadat hij omstreeks 21.20 uur samen met z’n lief ’t Spinneweb verliet. Daar was hij even voordien betrokken geraakt bij een zware vechtpartij. Aanstokers van de vechtpartij zijn Aloïs M. en Gunther R., twee Herentalse herrieschoppers die de bewuste avond ladderzat het cafeetje binnenvallen. Tijdens de zware vechtpartij wordt aardig in het rond gezwaaid met barkrukken. Toenmalig cafébaas Frans Gysels wordt zelfs buiten westen geklopt. Wanneer de twee vechtersbazen afdruipen, roepen ze volgens een getuige dat ze zullen terugkomen.
Over wat daarna gebeurt, tast men tot op vandaag in het duister. Sporenonderzoek levert enkel een vlindermes op, dat Jacobs in een aanpalende tuin van ’t Spinneweb heeft gegooid. Zijn hemd wordt later teruggevonden in de Hazenstraat, weggestopt onder een stel dakpannen.
In de dagen na de vondst wordt een autopsie op het lichaam uitgevoerd. Die brengt inwendige verwondingen aan het licht. Het borstbeen van het slachtoffer is gebroken, evenals drie ribben en een ruggenwervel. Volgens anatoom-patholoog Wim Van De Voorde kunnen die verwondingen niet opgelopen zijn tijdens de vechtpartij in ’t Spinneweb.
Naast het borsttrauma duidt de wetsdokter ook onderkoeling aan als doodsoorzaak. Daarop wijst het uitgetrokken T-shirt. Dit zou het gevolg zijn van de zogenaamde ‘paradoxale ontkleding’, waarbij slachtoffers van onderkoeling in het eindstadium - en kort voor ze bewusteloos geraken - hun kleren uittrekken, omdat ze een warmtesensatie ervaren.
Opmerkelijk ook is de vaststelling dat Jacobs bij het aantreffen van zijn lichaam vier tot acht dagen dood was. Eén en ander betekent dat hij na zijn verdwijning nog zeven tot elf dagen moet hebben geleefd.
Uiteindelijk houden de onderzoekers het erop dat Jacobs - helemaal versufd - op de dool is geraakt, en in zijn dwaaltocht door de velden werd aangevallen door vee. Rechtstreekse aanwijzingen hebben ze hier echter niet voor.
Broer Bart Jacobs ziet het enigszins anders. Volgens hem is zijn broer in de Ristenstraat gedumpt. “Ik weet dat mensen uit de Koestraat de dinsdag voor ze Joël vonden, een auto hebben gezien op het pad dat naar de boom leidt. En voorheen is een boer met zijn tractor vlak bij die boom gepasseerd, zonder iets op te merken. Ik weet één ding zeker: Joël heeft daar niet de hele tijd gelegen”, zegt hij in de krant.
Om de gedachte aan Joël levendig te houden, organiseerde de familie 10 jaar lang een motortocht. Vorig jaar in september werd de laatste Motorrondrit Joël ‘Jokke’ Jacobs gereden. De organisatie heeft beslist om vanaf dit jaar de herdenking in intieme kring te houden.

Weet u meer over deze zaak? Neem dan contact op met de federale gerechtelijke politie in Turnhout (014-55 95 00) of ga naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Geen opmerkingen: