maandag 29 november 2010

Berekoud

De werkweek dreigt met de nodige problemen te beginnen, want sneeuw en vrieskou houden het hele land in hun greep. Deze nacht heeft een sneeuwzone het zuidoosten van België bereikt. Er wordt tussen de 3 en 5 cm sneeuw verwacht.

In de loop van de ochtend krijgt ook de rest van het land met sneeuwval af te rekenen. Vooral in het oosten en het noordoosten van België wordt sneeuw verwacht. In het centrum zou de hoeveelheid sneeuw eerder beperkt blijven, meldt de vrt-nieuwsdienst. Alleen het westen van België blijft waarschijnlijk de hele dag gespaard van sneeuwbuien. Door de vrieskou is het ook uitkijken op de weg.
Op grond van meerdere computerprognoses komt het kwik deze week niet meer boven het vriespunt uit. Dat betekent dat we toe zijn aan de eerste koudegolf. Vanaf dinsdag steekt er bovendien een stevige oostenwind op waardoor de gevoelstemperatuur onder de min 10 graden daalt. Het transport van koude lucht wordt op de rails gezet door een krachtig hogedrukgebied dat zich uitstrekt van IJsland naar Scandinavië.
Morgen komt een depressiekern via de Golf van Biskaje dichterbij. Hierdoor nemen de drukverschillen in onze omgeving toe en gaat het ook harder waaien. Bovendien kan het af en toe ook sneeuwen, wat het winterplaatje compleet maakt.
Koudegolven zijn niet ongewoon in ons land. De voorbije winter hebben we er zelfs drie meegemaakt. De eerste begon op 14 december en eindigde op 21 december. Nadien volgde er nog een in januari en een in februari.
Er is sprake van een koudegolf wanneer het minstens vijf opéénvolgende nachten vriest. In diezelfde periode moet ook overdag de temperatuur in Ukkel minstens op drie dagen onder nul blijven.
Wel ongewoon is dat we zeer vroeg toe zijn aan zo’n koudegolf. De vroegste ooit dateert uit 1998 toen het onverminderd vroor van 20 tot 24 november. Sinds het begin van de metingen in 1833 zijn er in november slechts zes koudegolven voorgekomen: in 1849, 1875, 1879, 1880, 1993 en 1998. (belga/vrt)

Geen opmerkingen: