maandag 29 november 2010

Strandhuisje blijkt winterpaleis

Met ‘Teen Dream’ maakte Beach House (****) één van de platen van het jaar. Afgelopen weekend kwam het duo uit Baltimore het album voorstellen in de AB en dat in het kader van het festival ‘Autumn Falls’.

De bijzondere sfeer die het album ‘Teen Dream’ kenmerkt, waarde ook op het podium rond. De muziek was duidelijk belangrijker dan de groepsleden. Geen plaats voor ego’s.
Het was dan ook pikkedonker op het podium, waar drie grote verlichte mysterieuze piramides de aandacht trokken. Tijdens het optreden zag je enkel vier schimmen, met daarachter zich een subtiel lichtspel. Zo werd tijdens ‘Norway’ een heuse sterrenhemel boven het podium getoverd. En dan Victoria Legrand die “millions of stars, they hold onto your breath” zingt over een haast bezwerend zeurderig orgelriedeltje. Om nog maar te zwijgen van die ijle gitaar van Alex Scally. Hemels!
De sfeer waarin de AB bij momenten baadde, refereerde naar Cocteau Twins en Velvet Underground mét Nico. Qua uiterlijk deed Victoria — wat een heerlijke stem heeft ze toch — dan weer een beetje denken aan de jonge Patti Smith: haar voor de ogen, headbangend over haar orgel, als een hoogpriesteres van de punk. Wat een présence!
Hoogtepunten waren het eerder aangehaalde ‘Norway’, ‘Silver Souls’, ‘Lover of Mine’ en het luidkeels meegezongen ‘Zebra’. Niet toevallig de vier prijsbeesten op ‘Teen Dream’. Het hele album werd er trouwens doorgejaagd. Sluitstuk ‘Take Care’ was ook nu een gedroomde afsluiter van de reguliere set.
Beach House tekende zaterdag voor een bijwijlen schitterend optreden. Het strandhuisje van Victoria is een heus winterpaleis geworden — een vergelijking die helemaal opging toen we even voor middernacht de kou moesten trotseren, op weg naar de Kempen. Waarom dan geen vijf sterren? Wel: een set van meer dan — pak ‘m beet — 60 minuten zoals nu, zou een slecht idee zijn geweest, want dan was één en ander misschien wel gaan vervelen.

Setlist >>> 1. Gila // 2. Better Times // 3. Walk in the Park // 4. Norway // 5. Silver Soul // 6. Master of None // 7. Astronaut // 8. Lover of Mine // 9. Used to Be // 10. Zebra // 11. Heart of Chambers // 12. Take Care /// 13. Real Love // 14. 10 Mile Stereo

Gehoord & gezien >>> Beach House op Autumn Falls, in de AB in Brussel, op zaterdag 27 november 2010

Geen opmerkingen: