zaterdag 6 november 2010

Dufraing & De Wit @ Tarantel

Na de geslaagde comedyavond met Steven Goegebeur (finalist HUMO’s Comedy Cup) en enkele talenten uit de streek, ontvangt Theater Tarantel op vrijdag 19 november het duo Dufraing & De Wit, in 1998 winnaars van de allereerste Humo’s Comedy Cup. Het tweetal belooft alvast een hilarisch, fris non-conformistisch volavondprogramma!

Nadat ze in januari zelf in de kranten en in het nieuws verschenen — omdat nota bene de flikken niet met de eindejaarsconference van 2009 konden lachen, n.v.d.r. — konden Dufraing & De Wit niet anders dan er ook dit jaar weer een lap op te geven. Sinds begin dit jaar zijn ze druk in de weer met scharen en kranten. Naar verluidt ligt de lat dit jaar zodanig hoog, dat daar de échte reden moet gezocht worden voor de beslissing van Tia Hellbaut om er een tweede keer mee te stoppen.
Tom Dice, de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in IJsland, Opel Belgium, Ronald Janssen, nonkel Bob, de aardbeving in Haïti, de bobo’s van de Carrefour en de Poolse president komen al zeker aan bod. “Wat betreft het lachen met blauwe strepen, zwaailichten en enkele nog niet nader genoemde agenten wordt momenteel nog druk onderhandeld met Fernand Koekelberg. Maar voorzien van de nodige paaldanseressen — Bart Kaëll en Luc Appermont toonden alvast interesse — wordt ook daar vrijwel zeker een akkoord bereikt. We blijven overigens stevig bidden om eens met een aantal pastoors te mogen lachen”, aldus Wim Dufraing en Thomas De Wit op hun webstek.
De allereerste winnaars van de Humo’s Comedy Cup staan ondertussen 10 jaar op de planken. Ze tourden mee in Humo’s Bonjour Micro met ondermeer Raf Coppens, Bert Kruismans en Nigel Williams en behoren door hun ervaring mee tot de top van de stand-up comedy. Oké, ze mogen dan wel iets minder bekend zijn in het grote circuit, maar daar liggen Dufraing en De Wit — wellicht het enige echte stand-up comedyduo van Vlaanderen — niet van wakker. Ze verbazen immers steeds meer organisatoren met hun talent en krijgen in het comedycircuit ook steeds vaker te horen dat hun act echt wel één van de betere is. En daar doen ze het tenslotte voor. Geen gelul over stand-up comedyregels, zij gaan er telkens keihard tegenaan en hebben slechts één doel voor ogen: de zaal platspelen!

Identikit >>> Dufraing (1973) & De Wit (1978) lopen elkaar tegen het lijf in 1986 in Theater Playerwater te Kapelle-op-den-Bos, in het theatertje van Thomas’ vader Willi De Wit. Ze spelen er samen in diverse toneelstukken. In 1994 starten zij samen het jeugdtheater RAMP-compagnie op. Eind 1996 spelen ze in Theater Playerwater samen in ‘Fabels van Freek’, een toneelstuk met teksten van Freek De Jonge. Ze raken in de ban van Freeks humor en besluiten een eigen humorshow te schrijven. Op 5 september 1997 gaat hun eerste humorprogramma ‘’t Sniejt’ in première. Het is met fragmenten uit dit programma dat ze in maart 1998 de allereerste Humo’s Comedy Cup winnen. Vrolijk België, een ander komisch duo met Wim Helsen (!), eindigt er tweede. In juni ’98 staan Dufraing en De Wit opnieuw in een finale, deze keer die van het Humorologieconcours te Marke. Nu wordt Vrolijk België de winnaar. In 1999 staan Wim en Thomas net niet in de finale van het Leids Cabaretfestival in Nederland. De jury oordeelt in haar verslag dat zij “te grappig” zijn voor cabaret. Vanaf dan gaat het snel: Dufraing & De Wit staan op de planken tijdens tal van evenementen, in jeugdhuizen en cultuurcentra. Ze schoppen het ook tot voorprogramma van Kamagurka. Ondertussen werkt het tweetal mee aan tal van televisie- en radioprogramma’s en is Wim — naast Raf Coppens, Nigel Williams en Herman Verbruggen — geregeld te gast als panellid in ‘De Raadkamer’ , het populaire zaterdagochtendprogramma op Radio 2 met presentatrice Geena Lisa.



Dufraing & De Wit stellen hun jaaroverzicht exclusief voor in Theater Tarantel. De eigenlijke première vindt één dag later plaats in De Haan. De comedyavond start om 20.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Reserveren kan bij Bruno Bittoun, op het telefoonnummer 014-51 71 91. Tickets kosten acht euro.

Geen opmerkingen: