maandag 15 november 2010

Trappist drinken met Imitato

In een uitverkochte Sint-Gummaruskerk kon je zaterdagavond dankzij Imitato alles te weten komen over trappistenbier. Om één en ander te duiden, had de showgroep kenner John Verbraeken uitgenodigd. Natuurlijk kon er tussendoor ook van het goddelijk gerstenat (één van elke abdij) geproefd worden en werden twee trappistenkazen gedegusteerd.

Gastspreker John Verbraeken (Westerlo) was zelf jarenlang vertegenwoordiger in de bierwereld, waaronder ook voor de brouwerij van Westmalle. Vanuit zijn contacten met de abdij zelf, groeide zijn interesse in de levenswijze van de monniken, in de geschiedenis van de trappistenorde in het algemeen en de abdijen/brouwerijen in het bijzonder. Het is deze interesse die uiteindelijk resulteerde in het uitwerken van de bierproefavond “In het spoor van de trappisten”.
Na het proeven van een Achel Blond werd met behulp van een powerpointvoorstelling de geschiedenis van de benedictijner-, cisterciënzer- en trappistenorde verteld. De abdijen van Westmalle, Westvleteren en Achel mochten de spits afbijten. Na het proeven van een Chimay Rood lichtte Verbraeken de Waalse trappistenabdijen/brouwerijen van Chimay, Rochefort en Orval toe. En ook het Nederlandse La Trappe kreeg een forum. Er werd uitgelegd waarom de trappistenbieren een authentiek product zijn en waar het verschil zit met de abdijbieren.
Naarmate de avond vordere, ging ook het tempo waarmee geproefd werd de hoogte in. Rochefort 8, Orval, La Trappe Quadrupel en Westmalle Triple passeerden de revue. De sfeer werd gemoedelijker en losser. Er was plaats voor enkele anekdotes.
Verbraeken vertelde het verhaal van een kerel die vroeg om even mee tot bij hem thuis te komen, zodat hij zijn Marie kon zeggen dat hij een goed doel steunt, telkens hij een trappist dronk. Je ziet het inderdaad niet vaak in de media, maar de winsten van het bierbrouwen gaan naar goede doelen. De monniken mogen immers enkel zorgen voor hun eigen levensonderhoud.
Ook de inwendige mens werd versterkt. Tijdens het proeven van een Westvleteren Blond werd een kaas van Westmalle gedegusteerd. De productie van de trappistenkaas van Westmalle is beperkt. Hij is alleen maar verkrijgbaar aan de poort van de abdij of in ‘Café Trappisten’, rechtover de abdij. De overheerlijke Orvalkaas, die nauw verwant is aan de Port Salut, kwam op tafel bij een glaasje Orval.
Natuurlijk kreeg de legende van het beste bier van de wereld ook een plaats in de uiteenzetting van Verbraeken. Het klooster zou uit dankbaarheid ontstaan zijn: Mathilde van Toscanië, die weduwe was, had per ongeluk haar trouwring in een bron van het dal laten vallen. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit “Dit is echt een gouden dal!” en ze besloot uit dankbaarheid op de gezegende plaats een klooster te stichten.
Verbraeken stond ook even stil bij de speciale manier van brouwen in Orval: het laten trekken van de mout en het drooghoppen. Het aroma en de fijnheid van de smaak van het bier zijn dan ook meer te danken aan de hoppen en de gisten dan aan de gebruikte mouten. En doordat er weinig restsuikers in het bier zitten, is het nog gezond ook! Ideaal voor suikerzieken.
Ondertussen heeft John Verbraeken er ongeveer 240 presentaties opzitten. Na afloop liet hij weten dat hij nooit eerder te gast was in zo’n mooie locatie als de Sint-Gummaruskapel ... Ook de organisatoren, die de tafels regelmatig bevoorraadden met brood om de smaak van de trappisten tussen het proeven door wat te neutraliseren, kregen niets dan lof.
Na het einde van de voorstelling was er nog gelegenheid tot het drinken van hele flesjes trappist — in bijbehorend glas! Immers: tijdens het proeven kreeg je één flesje per twee personen. Een glas Orval en twee glazen Rochefort 10 gingen er nog net bij ...

Onze top 7 >>> 1. Orval // 2. Westmalle Triple // 3. Rochefort 8 // 4. Achel Blond // 5. Chimay Rood // 6. Westvleteren Blond // 7. La Trappe Quadrupel

Geen opmerkingen: