woensdag 1 december 2010

540 km sneeuwfiles

De zware sneeuwval heeft de avondspits in een enorme chaos gestort. Op het hoogtepunt rond 19.30 uur stond er ongeveer 540 kilometer file (meer dan het dubbele van normaal) op de Belgische wegen, waarvan ongeveer twee derde in Vlaanderen. De grootste zwaartepunten bevinden zich in Vlaams-Brabant, het noorden van Oost-Vlaanderen en in West-Vlaanderen.

“De sneeuwzone die momenteel over Vlaanderen trekt, zorgt voor gladheid op de weg op verschillende locaties in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Daardoor zijn er extra vertragingen tijdens de avondspits. Limburg en Antwerpen zijn voorlopig sneeuwvrij.” Dat melden Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum.
Vooral rond Gent is het zeer moeilijk rijden: de Gentse ring is bijna volledig dichtgeslibd, op de E40 is het aanschuiven tussen Wetteren en Oostende, op de E17 heeft de politie blokrijden ingesteld tussen Gentbrugge en Waregem om de strooidiensten hun werk te laten doen. Ook op de E403 tussen Brugge en Kortrijk hindert de sneeuw het verkeer zwaar. Rond 20.30 uur stond er nog altijd 350 km file.
De strooidiensten doen intussen wat ze kunnen. De Vlaamse strooidiensten melden dat ze voor vanavond al preventief hebben gestrooid, en dat ze de situatie op de voet volgen. Als het nodig is, wordt een sneeuwruimer ingezet.
Volgens de laatste weersverwachtingen is er vannacht nog meer winterellende op komst met tussen 2 en 7 cm extra sneeuwval. Het blijft bibberen met minima tussen -8 en -12 graden in de Ardennen en tussen -6 en -9 graden elders.
Morgen wordt een nieuwe ijsdag met minima tussen -4 en -8 graden. Bovendien wordt er lichte sneeuwval verwacht in de ochtendspits, die in de loop van de dag zal aanhouden. Vooral in Vlaanderen riskeert de ochtendspits uiterst gevaarlijk te worden.
Daarom moet de weggebruiker opnieuw rekening houden met extra vertragingen. Zo kan het op de linkerrijstrook op snelwegen, kleinere gewestwegen, op- en afritten en viaducten nog lokaal glad zijn. Ook op verbindingen waar in de regel geen vertragingen optreden, kunnen de reistijden hoger zijn. (belga/deredactie.be)

Geen opmerkingen: