zaterdag 18 december 2010

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw

Het heeft vannacht fors gesneeuwd in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Daardoor is het moeilijk rijden, zowel op de secundaire wegen als op de snelwegen. Op sommige plaatsen is daar maar één rijstrook vrij. Bij ons is het omstreeks half vier deze nacht opnieuw beginnen sneeuwen. De verse sneeuw — op sommige plaatsen tot 10 cm — blijft het hele weekend liggen, want het blijft vriezen. Begin volgende week krijgen we lichte dooi.

Het Agentschap Wegen en verkeer zegt dat er overal gestrooid is. “Zowel op autosnelwegen als op gewestwegen zijn onze teams volop in de weer geweest. Er is preventief gestrooid en intussen zijn we op een aantal plaatsen sneeuw aan het ruimen.”
Het agentschap raadt de mensen aan om thuis te blijven. “We blijven strooien en sneeuw ruimen, maar doordat er weinig verkeer is en de temperaturen negatief blijven, is het moeilijk om de wegen snel vrij te krijgen. We raden de mensen dus aan om zich niet met de auto te verplaatsen als dat niet echt nodig is”, aldus Jo Lieben van Wegen en Verkeer.
Gisteren is Vlaanderen trouwens aan een enorme sneeuwchaos ontsnapt. Amper 100 km boven onze noordgrens stond het verkeer vanaf het midden van Nederland een hele dag muurvast met monsterfiles van in totaal 750 km tot gevolg.
Op de Hoge Venen lag er gisteren meer dan een halve meter sneeuw. En daar is ongetwijfeld nog een pak bijgekomen. De webcam die door het KMI is opgesteld in het veengebied Fagne de la Poleûr is ondertussen helemaal ongesneeuwd. In West-Vlaanderen ligt een witte laag tot 10 cm en in het centrum van het land tot 5 cm.
Vandaag trekt dan een nieuwe actievere sneeuwstoring in de namiddag en avond door ons land. Dan neemt de bewolking toe vanaf het westen, gevolgd door sneeuwval vanaf de Franse grens. De maxima schommelen tussen 0 en -2 graden ten noorden van Samber en Maas en tussen -2 en -5 graden in de Ardennen en Belgisch Lotharingen. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag bepaalt een nieuwe sneeuwzone ons weer. Op veel plaatsen kan er 5 tot 10 cm sneeuw vallen.
Zondagochtend is nog wat plaatselijke sneeuwval mogelijk. Later wordt het droger. Op het einde van de dag bereikt een nieuwe storing ons land vanaf het zuidwesten. De neerslag valt eerst onder de vorm van sneeuw maar kan tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw of regen ten noorden van Samber en Maas.
In het begin van de volgende week is er soms nog sneeuwval en eventueel enkele perioden met lichte dooi. In het midden van de week wordt het rustiger en droger met nog steeds nachtvorst. De winter is dus zeker nog niet uit het land, maar voor het witte kerst zullen we wellicht toch naar de Ardennen moeten trekken. (bron: belga/deredactie.be)

Geen opmerkingen: