zaterdag 1 januari 2011

Gelukkig nieuwjaar!

De redactie wenst iedereen een voorspoedig 2011, met veel geluk en liefde, een goede gezondheid, weinig werk maar veel arbeidsvreugde én veel (rock)luisterplezier. En voor de liefhebbers, op tijd een heerlijk Belgisch streekbiertje en een goed boek of film. Meer moet dat niet zijn!

Wij zetten het verse jaar nu eens niet in met een glas Orval, maar met een fluitje DeuS Brut des Flandres. Heel vroeger stond er ‘champagnebier’ op de fles vermeld. Champagneboeren begonnen echter een proces en wonnen, waardoor ‘champagnebier’ werd vervangen voor ‘Brut des Flandres’.
Dit bier is afkomstig van Brouwerij Bosteels, bekend van Tripel Karmeliet en Kwak. Deze sprankelende godendrank is toch echt wel het neusje van de zalm. Het is het beste van twee werelden: champagne en bier. Het brouwproces is dan ook heel arbeidsintensief en bijzonder.
In België brouwt en vergist de meesterbrouwer het bier. De rijping van het bier vindt in Frankrijk plaats volgens de Champenoise methode. Dit houdt in dat de flessen met de hals naar beneden liggen waarbij het bier zo rijpt. Na het diverse keren gedraaid te hebben wordt het bezinksel uit de fles verwijderd.
De smaak is zacht en heeft iets weg van een tripel. Maar tegelijk ook weer niet. Het is vreemd aangezien je denkt champagne te drinken en ook bier. Het mousserende karakter geeft het iets extra’s. Niets aan deze godendrank is echt overheersend, waardoor het perfect als aperitief of bij een hapje gedronken kan worden. Schol!

Geen opmerkingen: