Dat in Herenthout de personenbelasting en de opcentiemen omhoog worden getrokken en het gemeentebestuur middels een handvol retributies bijkomende inkomsten zoekt, kon je hier vorig jaar lezen. Maar niet alleen het leven in onze gemeente wordt duurder. Ook andere instanties grijpen het nieuwe jaar aan als hét moment om allerlei prijsstijgingen door te voeren.
De Belgische bisschoppen hebben bijvoorbeeld afgesproken de tarieven voor allerlei kerkelijke plechtigheden te laten stijgen. Je moet maar durven, net nu de kerk zichzelf beter nederig zou opstellen.
Zo stijgen de prijzen voor een kerkelijk huwelijk en een uitvaart met 50 euro tot 250 euro. Een gewone misviering zal 15 euro kosten. Ook nieuw is dat een gebedswake voortaan 75 euro zal kosten, als die niet gevolgd wordt door een uitvaart. Voor een gebedswake die wel gevolgd wordt door een uitvaartdienst, moet niet worden betaald.
De prijs van postzegels gaat ook omhoog. Ja ja, óók de zegels van Peer Stoet. Een genormaliseerde zending binnen België zal dan 0,71 euro kosten in plaats van 0,69 euro. Bij aankoop van minstens tien zegels wordt dat 0,61 euro per stuk in plaats van 0,59 euro. Ook de tarieven voor een internationale zending veranderen. Een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen Europa kost voortaan 1,03 euro. Dat is 3 eurocent meer. Voor een brief naar een adres buiten Europa kost een postzegel vanaf 1 januari 1,20 euro, een verhoging van 5 eurocent. De postzegels voor buitenlandse geadresseerden zijn 10 eurocent per stuk goedkoper wanneer de klant er minimaal vijf tegelijk koopt.
Belgacom indexeert een aantal tarieven, zowel voor vast en mobiel bellen als voor vast internet. Voor Belgacom TV verandert er niets, en van vaste nummers naar een gsm bellen wordt goedkoper. De verhogingen schommelen tussen 0,5 en 2,5 procent. Volgens Belgacom zal de gemiddelde klant zijn vaste factuur met 0,38 euro per maand zien stijgen.
Water wordt 3,11 procent duurder. Toch voor de 1,1 miljoen klanten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW).
En ook de huisartsen mogen meer doorrekenen. Volgens een akkoord met de ziekenfondsen mogen zij hun ereloon indexeren met 1,4 procent, en een euro meer aanrekenen voor een avondraadpleging. Een aantal specialisten mogen hun erelonen pas later in het jaar verhogen. Patiënten met een sociaal statuut mogen hun huisarts wél vragen de zogenaamde derdebetalersregeling toe te passen, waardoor ze slechts een euro moeten betalen als ze bij dokter komen.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Vanaf dit jaar krijgen we via de fiscus maandelijks immers enkele euro’s loon extra. Het gaat om een nieuwe berekening van de federale jobkorting. Het extraatje dat vorig jaar gemiddeld 88 euro bedroeg, wordt nu verspreid over twaalf maanden. En hierdoor houden werknemers netto maar liefst vijf tot tien euro meer over op hun maandloon. Fantastisch toch!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten