De verschillen tussen Vlamingen en Walen: zijn die er eigenlijk wel? De Landelijke Gilde Herenthout en onze bibliotheek organiseren op donderdag 17 februari een interessante lezing rond dit brandend actuele thema. Geboren Brusselaar Guido Fonteyn is spreker van dienst. Hij zal aan de hand van verschillende voorbeelden heel wat clichés doorprikken en andere net bevestigen.
Guido Fonteyn is zelfstandig journalist en auteur. In 1971 kwam hij bij De Standaard terecht. Het was de periode van de eerste grondwetsherziening, waarbij aparte instellingen zoals de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest werden opgericht. Fonteyn evolueerde mee met het gewijzigde politieke landschap in België en werd de enige Vlaamse verslaggever in Wallonië. Voor De Standaard heeft hij reeds meer dan 10 jaar een bureau in Namen, bij zijn collega’s van Vers l’avenir.
In het verlengde van zijn journalistieke activiteiten, ging Fonteyn boeken wijden aan zijn geliefde onderwerp: Wallonië. Hij schreef onder andere ‘De Walen’. ‘Een heel Happart verhaal’ en ‘Boerenpsalm - Vlaamse boeren in Wallonië’. In ‘Afscheid van Magritte’ beschreef hij de migratie van Vlaamse arbeiders naar Wallonië. “Om van elkaar te leren, moeten Vlamingen en Walen afstappen van de clichés”, meent Guido Fonteyn. “Enkel op die manier kunnen we tot een betere samenwerking komen.”
Fonteyn publiceerde ook meerdere toeristische gidsen over Wallonië en Duitstalig België. En in zijn laatste boek ‘Grensgebied - Van Voeren tot Sankt-Vith’, vertelt hij als een doorwinterde gids over het Ardennenoffensief dat het stadje Sankt-Vith geheel van de kaart veegde en zoekt hij een antwoord op de vraag: waarom is Duitstalig België het best functionerende onderdeel van ons land?
Maar niet enkel het politieke leven in Wallonië, trekt Guido Fonteyn aan, ook het land en de ruimte inspireren hem. Naast zijn voltijds werk als journalist en zijn bijkomend werk als schrijver, houdt hij ook nog minstens een maal per week een spreekbeurt over Wallonië. Daarnaast zorgt hij via het Prins Filipsfonds voor uitwisseling tussen binnenlandse journalisten onderling en tussen binnen- en buitenlandse journalisten. Ook op cultureel vlak laat hij zich niet onbetuigd. Zo is hij afgevaardigd beheerder van het Kaaitheater en zetelt hij in de beheerraad van TV Brussel en de KUB.
“In het culturele milieu blijkt men ver vooruit op de politieke wereld op het vlak van integratie. Vooral de Brusselse scène is er een van internationale openheid. Het politieke milieu met z'n te enge kijk kan nog veel opsteken van de open culturele wereld”, besluit Guido Fonteyn.
Bibliografie >>>
• De Walen - Een onderhuidse beweging, Lannoo, 1980, 172 blz.
• Voeren - Een heel Hapart verhaal - Uitgeverij Soethoudt, 1983
• Wallonië, Uitgeverij Atlas, 1994, 222 blz.
• Over de drie Guy’s - En andere voornamen van de Parti Socialiste, Uitgeverij Scoop, 1994, 90 blz.
• In de Rue des Flamands - Het schamele epos van Vlaamse emigranten in Wallonië, Uitgeverij Scoop, 1997, 89 blz.
• Afscheid van Magritte - Over het oude en nieuwe Wallonië, Meulenhoff, 2004, 205 blz.
• Boerenpsalm - Vlaamse Boeren In Wallonië, Manteau Standaard Uitgeverij, 2006, 160 blz.
• Over de taalgrens, Uitgeverij EPO, 2009, 184 blz.
• Grensgebied - Van Voeren tot Sankt-Vith, Uitgeverij EPO, 2010, 168 blz.
Wat >>> Lezing ‘Walen en Vlamingen - Over het ontstaan van clichés’
Waar & wanneer >>> GOC Ter Voncke, Vonckstraat 17 in Herenthout // op donderdag 17 februari 2011 om 20 uur. Rond die periode wordt in onze bibliotheek een stand met boeken over Wallonië opgesteld.
Tickets >>> Gratis inkomkaarten zijn verkrijgbaar in de Herenthoutse bibliotheek en bij bestuursleden van de Landelijke Gilde Herenthout
Extra >>> In het januari-nummer van de Gazet van Jette staat een interview met Guido Fonteyn. Je kan het hier lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten