donderdag 31 maart 2011

Lange Wim en Eddy Scheut zijn echte kloefkappers

Het Prinsenhof was gisteren het decor voor de inauguratie van drie nieuwe leden bij De Bende van de Kloef. Onder hen twee Huirtuiteneiren: Wim Wouters en Eddy Fransen. Samen met Luc Van Calster mogen ze zich vanaf nu echte kloefkappers noemen.

Lange Wim, Eddy Scheut en Luc Geiteboer werden gisteren met een smoes naar het Prinsenhof gelokt. Daar werd hen de vraag gesteld of ze het Genootschap van Grote Goesting wilden vervoegen. “Eigenlijk waren het al halve kloefkappers”, zegt voorzitter Jakke Kermis. “Ze hadden hun diensten al bewezen. Daarom leek het ons niet meer dan logisch om ze volwaardig lid te laten worden.”
Toch wou men niets aan het toeval overlaten en de Bende trok zich voor deze belangrijke beslissing een weekend terug in de Ardennen. “Om half twee ’s nachts kwam de verlossende witte rook uit de schouw!” De apotheose volgde gisteren in het Prinsenhof.
Na de aanvaarding van het lidmaatschap kregen de aspirant-leden uit handen van waardin Frieda een rood sjaaltje cadeau. Het uniform van de bende is namelijk een boerenzakdoek die bij elkaar wordt gehouden met een houten klompje of ‘kloef’. “Die kloef moeten ze nog verdienen”, lacht Jakke. “Dat gebeurt met een etentje waarop ze de leden van de Kloef moeten trakteren.”
De Bende van de Kloef bestond oorspronkelijk uit vier man: Jakke Kermis, Dré Ganzepoot, Danny Trappist en Jo Caramel. Cafébaas Piet Konijn is erelid. Elke laatste donderdag van de maand komen ze samen om hun strategie te plannen. “Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten, mannen die van het leven genieten”, legt Jakke uit. “Maar nu is er een ledenstop. Met de komst van de drie verse leden is de Bende van de Kloef compleet!”
En zo komen we bij de herkomst van de naam van het genootschap. “Een kloefkapper is West-Vlaams dialect voor klompenmaker. Maar het wordt ook gebruikt als scheldwoord. Een ‘kloefkapper’ is letterlijk iemand die in zijn eigen ‘kloefen’ kapt, een bijzonder lomp en onhandig persoon dus. Het is eigenlijk een sufferd”, weet Jakke.
Sufferds zijn de leden van De Bende van de Kloef echter allerminst. Ze hebben zich dan ook een nobele missie opgelegd: het verspreiden van de Belgische bier - en eetcultuur naar de buitenwereld. Uitvalsbasis voor hun veroveringstochten is Herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischot-Statie.
Tijdens hun fiets- en wandeltochten gaat De Bende van de Kloef op zoek naar authentieke volkscafés. Een café dat aan de eisen van de Kloef voldoet, krijgt een oorkonde. Eén van de weken zal ook het Prinsenhof die eer te beurt vallen.
Om de vriendschap van de Bende te vieren, wordt er elk jaar ook een bier gebrouwen. Het bier werd in november gebrouwen in de hobbybrouwerij ‘De Ganzepoot’ van André Van Gansen. Dré is al 25 jaar hobbybrouwer en brouwt samen met zijn brouwcollega Luc De Pooter ook het bier Ganzepoot. Begin dit jaar werd de Kloefkapper 10 op flessen getrokken. Het is een amberkleurig bier geworden met een gebroken witte schuimkop. Het aroma is vrij moutig, de aanzet is zoet, met een lichte bitterheid in de afdronk.
Maar er wordt niet alleen met mate(n) gebrouwen en gedronken, de Kloefleden zijn ook verzot op eten. Meestal gaat het om gewone boerenkost zoals pensen, gebakken vis, zelf gerookte hespen, zelf gebakken (in een authentieke houtoven) brood enz. Maar dat is niet altijd het geval.
Zo schafte de pot onlangs nog stierenkloten en strontbuzze. “Danny (‘Trappist’ Van Tricht) komt al jaren in de Westhoek en gaat daar een paar maal per jaar op weekend. Er is daar een beenhouwer die speciale paté heeft maar ook vette deirems of strontbuzze. Dit is de endeldarm van een varken. Deze worden goed gekuist en dan gekookt. Daarna worden ze gebakken in de pan met een gesneden ajuintje, en/of een gesneden appeltje”, weet nieuwbakken Kloefkapper Lange Wim. “Ik heb er al drie keer van gegeten en vind het niet slecht.”
Een andere delicatesse die de Kloefkappers al tussen de kiezen hebben gehad, zijn stierenkloten, ook wel prairieoesters genoemd. “De ballen werden geleverd door een slachterij. Die moesten eerst nog ontdaan worden van wat velletjes. Ze werden op twee verschillende manieren klaargemaakt: in schijfjes gesneden en gepaneerd en dan gebakken in de pan; én in kleine kubusjes verwerkt in een stoofpotje met tomaten en allerlei kruiden. Lekker!”
De eerstvolgende activiteit van de bende is een whiskyproeverij in Herberg Piet Konijn. Op het menu staan ook haggis en Ierse hutsepot. Afspraak op woensdag 6 april, om 20 uur. Vooraf inschrijven is noodzakelijk!


De Bende van de Kloef: v.l.n.r.: Piet Konijn, Dré Ganzepoot, Jo Caramel, Jakke Kermis, Lange Wim, Eddy Scheut, Danny Trappist en Luc Geiteboer

Geen opmerkingen: