donderdag 31 maart 2011

Bommenwerper wordt dit weekend geborgen

Dit weekend wordt op een terrein langs de Itegemse Steenweg een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Verschillende verenigingen die neergestorte vliegtuigen uit WO II opsporen, werken hiervoor samen.

Het is de eerste grootschalige opgraving die officieel erkend en goedgekeurd wordt door de Vlaamse overheid. De opgravingen op 2 en 3 april gebeuren op een terrein langs de Itegemse Steenweg waarlangs Pidpa-Hidrorio een bufferbekken wil realiseren.
Herentalsenaar Benny Ceulaers kreeg met zijn team van Planehunters Recovery Team de eer om aan de opgravingen deel te nemen. Ze doen dat samen met het archeologisch onderzoeksteam All-Archeo bvba, explosievenopsporingsbedrijf Bom-Be bvba en Bahaat, allemaal verenigingen die onderzoek verrichten naar neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
In het verleden werd al heel wat onderzoek verricht naar het vliegtuig. In samenwerking met het Planehunters Recovery Team kon All-Archeo bvba de resten van het wrak recentelijk lokaliseren. Het gaat om een Lancaster ME737.
Het onderzoeksteam hoopt tijdens de berging meer te weten te komen over de vier-motorige Britse bommenwerper en haar zevenkoppige bemanning die, getroffen door een Duitse nachtjager bij een missie naar de Duitse basis in Leopoldsburg, aan de rand van onze gemeente neerstortte. Twee bemanningsleden konden aan de dood ontsnappen. De lichamen van de vijf andere bemanningsleden werden al tijdens de oorlog geborgen. Het verhaal van de crash die zich voordeed in de nacht van 11 op 12 mei 1944 kan je hier lezen ...



Geen opmerkingen: