zaterdag 11 juni 2011

Kuifje in Olen

Gisteren werd in Achter-Olen de twaalfde editie van Gladiolen afgetrapt. Ondanks het wat mindere weer liep de festivaltent vrijdag zo goed als vol.

Het Leuvense Willow (***) mocht de spits afbijten. In maart 2010 wonnen ze de derde plaats én de publieksprijs tijdens Humo’s Rock Rally. En Studio Brussel plaatste hen zelfs in hun top 5 van bands die het gaan maken in 2011. In Olen maakte de zeskoppige rockgroep alvast een goede beurt. Uitschieters waren het aan The Cure schatplichtige ‘Sweater’, 'NY’ en afsluiter ‘Wheeping Giants’, waarbij zanger Pieter-Jan Van Den Troost ging meemeppen met de drummer.
Daarna was het de beurt aan De Jeugd Van Tegenwoordig (**). Aangezien onlangs - met dank aan Louis Tobback - nog werd bewezen dat die eigenlijk niet bestaat, lieten wij deze beker aan ons voorbij gaan. De Westmalle Tripel in Café ’t Dorp, plaatselijk sponsor van het muziekfestival, smaakte voortreffelijk.
Ondertussen had het programma achterstand opgelopen, want toen wij terug in de tent aankwamen bleek De Jeugd nog steeds op het podium te staan. En eerlijk gezegd: afsluiters ‘Hollereer’ en ‘Sterrenstof’ klonken best aardig.
Met bijna een half uur vertraging breide Absynthe Minded (****) een verlengstuk aan hun zeer succesvolle theatertournee. Eigenlijk is het ongehoord dat de groep zo lang heeft moeten wachten op die grote doorbraak. Wie herinnert zich nog de Man Bijt Hond-rubriek ‘Zonder Handen’, waarin het toenmalige Absynthe Minded Quartet in 2002 vijf keer mocht terugkomen?
Maar dat was toen, en dit is nu. De semi-akoestische opstelling zorgde gisteren voor een swingende set vol jazz, blues en zigeunerfolk, waarin ouder werk als ‘I’m a Fan’, ‘Pretty Horny Flow’ en ‘(That's a) Lousy Story’ niet werd geschuwd. Eén en ander werd dan nog eens extra geaccentueerd door een sobere belichting.
Absoluut hoogtepunt was ongetwijfeld het door twee akoestische gitaren gedragen ‘Envoi’. Maar ook de nieuwe nummers ‘Crosses’, ‘Fighting Against Time’ en ‘Picture in a Frame’ stelden allerminst teleur. Even ging het fout, toen zanger Bert Ostyn de intro van ‘Mercury’ maar niet van de grond kreeg. Uiteindelijk bracht een andere gitaar soelaas.
“Das Pop is hier!”, riep Bent Van Looy na opener ‘Wronging the Rights’. Wat volgde was pretentieloos entertainment van de bovenste beste plank. Het was duidelijk dat het viertal er écht zin in had. Kuifje Van Looy stuiterde voor het overgrote deel als een botsbal over het podium, onderwijl dollend met het publiek en de overige bandleden. Af en toe ging hij ook aan de piano zitten. Niet zozeer om het ding te bespelen, dan wel om enkele poses te etaleren. Hoogst vermakelijk.
Maar het was vooral met de muziek dat Das Pop (****) overtuigde. De Motown-beat onder ‘Going Underground’ werkte zó aanstekelijk dat enkel een échte kniesoor er niet vrolijk van werd. In ‘Flowers in the Dirt’ herkenden mijn twee jongste dochters dan weer The Beatles.
Vanaf ‘Fool For Love’ ging het in een supervaart verder. Voor de nieuwe single ‘Skip the Rope’ ruilde Reinhard Vanbergen z’n gitaar in voor een autoharp en twee deksels van een vuilnisbak. ‘The Game’ eindigde dan weer in een georkestreerde kakofonie. Heerlijk hoe de groep helemaal total loss sloeg. ‘Wings’ kreeg een al even magistraal slot: een quatre-mains - of is het in dit geval een quatre-sticks - aan de drums met in de hoofdrollen Van Looy en drummer Matt Eccles. Das Pop mocht uiteindelijk ook als enige act een bisnummer brengen. ‘Never Get Enough’ deed de tent helemaal ontploffen.
Bent Van Looy zorgde tussendoor ook voor de leukste quote van de dag. “Is er iets gebeurd soms? Jullie hebben precies veel te bespreken”, probeerde hij de kletskousen na ‘You’ in de tent te counteren. “Zelf zou ik gebiologeerd staan toe te kijken. Maar hey, ’t is oké!”

Setlist Willow >>> 1. Gold // 2. Nerve // 3. Two Children // 4. She’s Into Heartache // 5. Sweater // 6. NY // 7. We Walk Alone // 8. House of Love // 9. Wheeping Giants

Setlist Absynthe Minded >>> 1. Wash // 2. Crosses // 3. Papillon // 4. I Am a Fan // 5. Fighting Against Time // 6. Picture in a Frame // 7. Moodswing Baby // 8. My Heroics, Part One // 9. Substitute // 10. Pretty Horny Flow // 11. (That's a) Lousy Story // 12. Envoi // 13. Mercury // 14. Stuck In Reverse

Setlist Das Pop >>> 1. Wronging the Rights // 2. Underground // 3. Gold // 4. A Kiss Is Not a Crime // 5. Feelgood Factors // 6. Flowers in the Dirt // 7. You // 8. Fair Weather Friends // 9. Fool For Love // 10. Skip the Rope // 11. The Game // 12. Wings /// 13. Never Get Enough





Geen opmerkingen: