maandag 4 juli 2011

Over kliklijnen, afdakjes en dekentjes

Wie vaststelt dat het rookverbod in een café niet wordt gerespecteerd, kan dat via een speciaal telefoonnummer of e-mail melden aan Volksgezondheid. “Zo weten mensen met klachten waar ze naartoe kunnen”, luidt het bij de Tabakscontroledienst. Het bericht stond afgelopen vrijdag te lezen in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Voor wie het nog niet moest weten: sinds 1 juli mag in geen enkel café nog gerookt worden, tenzij in aparte rookruimtes. De 25 controleurs van de Tabakscontroledienst plannen tot eind augustus over het hele land controles in 3.000 cafés, op een totaal van 6.500. Bij overtredingen wordt eerst een waarschuwing gegeven. Bij een tweede overtreding volgt een boete van minstens 146 euro. Bij wie echt hardleers is, kan dat bedrag verdubbeld of zelfs verdrievoudigd worden.
Mensen met klachten over cafés die het rookverbod niet respecteren, kunnen terecht bij Volksgezondheid op het nummer 02-524.97.97 of het e-mailadres info@gezondheid.belgie.be. Anoniem een klacht indienen kan niet, om te vermijden dat mensen om te pesten of uit rancune cafés of rokers aangeven.
Vorige week maandag (27 juni 2011) konden we in De Morgen ook al lezen dat de Federatie van Cafés van België (FedCaf Belgium) alle caféhouders oproept om haar op de hoogte te houden van de boetes die ze krijgen wanneer hun klanten zondigen tegen het rookverbod. De federatie wil namelijk een gezamenlijke rechtszaak aanspannen tegen de overheid.
Volgens gedelegeerd bestuurder van FedCaf Belgium Erik Beunckens is het rookverbod immers discriminerend. Het algemeen rookverbod voor de horeca, dat op 1 juli van start gaat, kwam er nochtans nadat het Grondwettelijk Hof had geoordeeld dat er sprake was van discriminatie bij het gedeeltelijk rookverbod dat eerder werd ingevoerd.
“Dat veel kleine cafés hun handelsruimte niet kunnen aanpassen aan het rookverbod en zich dus niet kunnen houden aan de wet is ook discriminatie”, motiveert Beunckens. Door dit aan te klagen, hoopt FedCaf Belgium het rookverbod via een prejudiciële vraag opnieuw op tafel te krijgen bij het Grondwettelijk Hof.
In eigen dorp zijn Lut en Kurt van ’t Klokkenspel (Botermarkt) alvast niet bij de pakken blijven zitten. Een klein afdakje naast de ingang van het café moet rokers droog houden bij nat weer. Voor de kouschijters zijn er ook dekentjes. Wel opletten dat ze niet in de fik worden gestoken ...

Geen opmerkingen: