maandag 2 april 2012

Koninklijke Fanfare @ Zaal Lux

Met de boodschap ‘Mind the gap’ en het geluid van Big Ben trok de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter (****) afgelopen weekend het traditionele Palmenconcert op gang. Thema dit jaar was de Angelsaksische muziek van over het kanaal.

De zaal was voor de gelegenheid aangekleed met de Britse, de Schotse en de Engelse vlag. De om en bij 50 muzikanten droegen een nieuwe blauwe outfit, bedrukt met goudkleurige letters. Een feestelijk folieke. Het was op het Palmenconcert misschien niet te merken, maar de fanfare blaast dit jaar wel 140 kaarsjes uit. “Uiteraard zijn we er heel trots op”, wist voorzitter Francis Van Beylen in de weekendeditie van Gazet Van Antwerpen. “Maar het is voor onze fanfare zo druk, dat er geen extra festiviteiten bij konden. We repeteren, treden op, houden café- en restaurantdagen en nemen deel aan muziekconcours.”
Zowel de voorzitter als presentator Peter Dresselaers benadrukten de sociale functie van de fanfare binnen het Herenthoutse verenigingsleven, een gegeven dat tijdens het concert extra werd benadrukt door een knappe uitvoering van ‘Band Of Brothers’. De geprojecteerde beelden op de twee schermen spraken hierbij boekdelen.
Het Palmenconcert werd geopend met het statige ‘Jupiter Hymn’ uit ‘The Planets’ van Gustav Holst. Maar het was vooral ‘Solum Valeo’ dat tijdens het eerste gedeelte de aandacht trok. Het stuk - door Peter Dresselaers aangekondigd als het leven in zes minuten - kende enkele verrassende wendingen.
Tussendoor werd Jozef De Schutter in de bloemetjes gezet. Hij speelde 65 jaar bij de koninklijke en werd geëerd met de ‘Cecilia Mars’, een stuk van zijn hand. ‘Down by the Salley Gardens’ werd dan weer opgedragen aan alle gestorven leden en aan de vorige week overleden Jos Veris, schoonvader van dirigent Patrick Milbou.
Hét absolute hoogtepunt van het Palmenconcert zat in het tweede deel. Tijdens het vierdelige ‘Cambridgeshire Impressions’ van de Hollandse componist Rieks van der Velde, namen dirigent en muzikanten ons mee door de zeer gevarieerde streek rond de universiteitsstad Cambridge. Het haast epische stuk dompelde Zaal Lux helemaal onder in de sfeer van het graafschap ten noorden van Londen.
Met de Beatles-klassieker ‘Ticket To Ride’ en het Queen-nummer ‘Bohemian Rhapsody’, dat zingend werd ingezet door de presentator, gooide de fanfare het over een iets lichtere boeg. ‘Lough Erin Shore’ en het bisnummer ‘Hey Jude’ sloten een zeer geslaagd Palmenconcert af.
Dat de opvolging verzekerd is, bewezen de jongens en meisjes van de Jeugdband. Zij moeten binnenkort jammer genoeg afscheid nemen van Tanja Geudens, die het dirigeerstokje aan de wilgen hangt. Bloemen en een cadeautje waren dan ook haar deel.

Setlist >>> 1. Sons of the Brave // 2. Jupiter Hymn (The Planets) // 3. Solum Valeo // 4. Down by the Salley Gardens // 5. Celtic Moods // 6. Cecilia Mars // 7. Adiemus /// 8. Bacon’s Field // 9. Band of Brothers // 10. Cambridgeshire Impressions // 11. Ticket to Ride // 12. Bohemian Rhapsody // 13. Lough Erin Shore /// 14. Hey Jude // 15. Ticket to Ride

Setlist Jeugdband >>> 1. Oya Lélé // 2. A Celtic Impression // 3. Car Wash // 4. The Incredibles /// 5. The Incredibles

Gehoord & gezien >>> Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, in Zaal Lux te Herenthout, op zondag 1 april 2012




Eigenlijk leidde het filmpje van The Muppets net iets te veel de aandacht af, maar we willen het jullie niet onthouden ...

1 opmerking:

eVER zei

Lees ook de recensie op de webstek van de fanfare ...