dinsdag 14 augustus 2012

Kaarskensprocessie en Mariaviering

Met Maria-Hemelvaart slaan gemeentebestuur, Heemkring Sandelyn en Cultuurraad de handen in elkaar voor een tentoonstelling én Mariaviering in de buurt van het kasteel van Herlaer. Voor de eredienst werd het originele zilverwerk, dat zich permanent in het kasteel van Laarne bevindt, naar de kapel teruggehaald.

Het was mevrouw Charles Cogels, geboren Reynegom d’Herenthout, die een aantal stukken in permanente bruikleen gaf. Het betreft een paar ampullen met bijbehorende ampullenschaal, twee kelken met pateen en kelklepel, een kelk, een paar kandelaars, een wijwateremmer met bijbehorende kwispel, twee chrismalen, een altaarsierstuk, twee kroontjes, een reliekhouder en een reliekenkast.
Tussen 14 en 18 uur wordt de kapel, met het originele zilverwerk, opengesteld voor het publiek. Tegelijkertijd loopt in de leegstaande boerderij Danis de tentoonstelling ‘Herenthout en zijn Mariadevotie’. Norbert Horemans van de plaatselijke heemkring Sandelyn: “Reeds eeuwenlang blijkt hier een grote Mariaverering te bestaan en te overleven, daarvan getuigen de veld- en huiskapellen, de Lourdesgrotten en de bedevaarten naar vele Mariaoorden. Heemkring Sandelyn brengt dit alles in beeld, in de leegstaande hoeve aan de kleine vijver van het kasteel. Zoals het bij een bedevaart hoort, zullen koffie en taart of een frisse pint niet ontbreken.”
De tentoonstelling is gratis te bezoeken in afwachting van de start van de kaarskesprocessie tussen de boerderij en de kapel. Daar zal een Mariaviering doorgaan in samenwerking met de twee kerkkoren.

Wat >>> Tentoonstelling ‘Herenthout en zijn Mariadevotie’, kaarskensprocessie en Mariaviering
Waar & wanneer >>> In de buurt van het kasteel van Herlaer in Herenthout, op woensdag 15 augustus 2012. De locatie is te bereiken via de Itegemsesteenweg, de Kloosterstraat of de Schoetersstraat, richting Langstraat. Bij de aanduiding ‘Containerpark’ ga je links de Pauwelstraat in en na ongeveer één km ver, vlak voor een houtstapel, neem je links de aarden weg tot bij de hoeve. Daar is er parking, verder rijden is niet toegelaten.

Extra >>> Raadpleeg hier de inventaris van het kasteel van Laarne.

Geen opmerkingen: