donderdag 30 augustus 2012

Zittenblijven in Vlaanderen

Bijna een op de drie jongeren in Vlaanderen moet ooit wel eens dubbelen. De cijfers komen uit een onderzoek van het departement onderwijs dat vandaag wordt gepubliceerd in De Morgen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de woonplaats een impact heeft op de schoolresultaten. Zo heeft iemand die geboren wordt op het West-Vlaamse platteland meer kans om te slagen dan een Kempenzoon. Brusselaars van niet-Belgische afkomst hebben helemaal pech. In Sint-Agatha-Berchem blijft 90 procent van de allochtonen minstens een keer zitten. Sint-Joost-ten-Node doet met 94,73 nog slechter.
In de provincie Antwerpen is Herenthout de beste leerling van de klas. Het percentage schoolgaande kinderen (basis- en middelbaar onderwijs) dat minstens een jaar doubleerde, bedraagt in onze gemeente 17,35. We doen hiermee beter dan Vorselaar (17,78 procent) en Laakdal (17,95 procent).
Maar de échte bollebozen wonen dus in West-Vlaanderen. Lage scores werden onder andere opgetekend in Lo-Reninge (14,77 procent), Ardooie (14,58 procent) en Dentergem (14,56 procent). Peter Van Petegem, pedagoog aan de Universiteit van Antwerpen, schrijft een en ander toe aan de katholieke volksaard in West-Vlaanderen, die gepaard gaat met meer motivatie en een zin om sterk te presteren.

Geen opmerkingen: