vrijdag 28 september 2012

Dorpslijsten zorgen voor verwarring

De strijd om de stem van de kiezer komt in een stroomversnelling. Alle lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zijn ingediend, de namen van de partijen die in Herenthout opkomen, zijn bekend.

De ene houdt het bij de traditionele partijnaam, de andere kiest voor een heel eigen naam. In onze gemeente komen er met Eenheid, S.A.M.E.N. (Sociaal, anders, menselijk, eerlijk en nieuw Herenthout) en Gemeentebelangen (GBL) maar liefst drie dorpslijsten op. En dit zorgt voor de nodige verwarring. Althans: toch bij mensen die onlangs in Herenthout zijn komen wonen.
Uit goede bron hebben wij immers vernomen dat er al heel wat van die buitendorpers hun licht zijn komen opsteken in het gemeentehuis. Heel wat mensen willen blijkbaar toch op traditionele partijen kiezen.
HVP heeft er dus goed aan gedaan om zich nu te profileren als CD&V Herenthout. Hiermee gaan ze ongetwijfeld stemmen afsnoepen van GBL. Benadrukte burgemeester Roger Gabriëls (GBL) tijdens de voorstelling van zijn kandidatenlijst niet dat zijn partij niet blauw maar vooral oranje kleurt? De schrik zit er toch een beetje in.
Ook N-VA Herenthout gaat ongetwijfeld scoren. Net als Eenheid heeft de partij een band met de voormalige Volksunie. Nationaal gezien dan toch. De geest van wijlen Staf Driesen waart niet echt rond binnen de plaatselijke N-VA. Alleen: de inwijkelingen weten dit niet. N-VA zal dus ook stemmen afsnoepen van Eenheid.
In dat opzicht is het toch opmerkelijk dat sp.a in Herenthout met de lijst S.A.M.E.N. naar de verkiezingen gaat. Een sp.a-lijst ware misschien wel efficiënter geweest.
Uiteindelijk blijft het natuurlijk allemaal koffiedikkijkerij. Zeker is dat het een interessante stembusslag zal worden. De inzet is blijkbaar hoog, want meer dan in de ons omringende gemeenten, schoten de afgelopen veertien dagen de verkiezingsborden in Herenthout als paddenstoelen uit de grond en blijven de brievenbussen uitpuilen met politieke blaadjes. Daarin worden niet alleen programma’s uit de doeken gedaan, vaak worden we bestookt met hele en halve waarheden over de politieke tegenstanders.
De waarheid ligt ongetwijfeld ergens tussenin. En wie weet spreken de zogenaamde rivalen net als in ‘Deadline 14/10’ laat op de avond wel af in een of ander café? Godbetert: misschien zijn er — zoals Etienne Schouppe (CD&V) onlangs beweerde — wel al voorakkoorden gemaakt?!
Alle gekheid op een stokje: straks is het menens. Vanavond treden de Herenthoutse politieke kopstukken in de politieke arena van de Herenthoutse jeugdraad. Radio 1-nieuwslezer Jan Van Delm leidt vanavond in Jeugdhuis ’t Verschil immers het politieke debat ‘Wie Wordt Onze Held?’.
Met de discussieavond wil men de afgelopen bestuursperiode evalueren. Wat ging goed? Waar mogen we trots op zijn? Wat ging er fout? Uiteraard wordt er vooruitgekeken naar de verkiezingen van 14 oktober. Wie zijn de mensen achter de partijprogramma’s. En wat willen onze plaatselijke politici betekenen voor de jeugd in Herenthout? Waar moet de aandacht naar toe gaan? Samen met de jeugdraad hopen wij op een boeiende avond.

‘Wie Wordt Onze Held?’ start om 20 uur in jeugdhuis ’t Verschil, op de nieuwe locatie in de Molenstraat. Toegang is gratis. Na de politieke discussie trakteert de jeugdraad op een gratis vat.

Geen opmerkingen: