vrijdag 21 september 2012

Imitato 50!

Showgroep Imitato blaast volgend jaar 50 kaarsjes uit. De Herenthoutse kolderbrigade viert volgende maand een en ander met vier jubileumshows in Zaal Lux.

De roots van Imitato liggen in het voorjaar van 1963, toen er voor het eerst werd meegelopen in de stoet. Pas toen de mannen van Gusje Cambré in 1969 voor het eerst buiten Herenthout gingen optreden, hadden ze een naam nodig voor op de affiche. Omdat ze zich vooral bezighielden met de kunst van het imiteren, werd voor Imitato gekozen.
Nu, bijna vijftig jaar later, klinkt die naam nog steeds als een klok. Van de oude ploeg schiet natuurlijk niemand meer over. Al kunnen Eddy Fransen, Peter Cambré en Wim Wouters ondertussen al bogen op een flinke staat van verdienste.
“De sterkste troef van Imitato zit ’m ongetwijfeld in het kneden”, verduidelijkte Wim Wouters bij de vorige viering (De Nieuwe Schakel, nummer 84, januari 2003). “Iets zomaar na-apen kan iedereen. Wij nemen de uitgekozen acts onder handen tot het eigenlijk ònze nummers zijn. De mimiek speelt daarbij een belangrijke rol en ook vestimentair trachten we dat tikkeltje extra toe te voegen.”
En dat werkte. Toen én nu. Na dat eerste buitendorpse optreden in de Genkse dancing Lorka, volgden al snel een tweede en een derde. Begin jaren 70 tekenden de Imitato’s zelfs tot drie keer toe present op het Kempens Songfestival. Vrouwengilden en andere Weight Watchers ten lande sprongen door mond-tot-mondreclame mee op de kar. De faam van Imitato reikte zelfs tot het Duitse Osthoven, waar jaarlijks werd meegelopen in de wijnstoet.
Succes bij het publiek leidde uiteindelijk ook tot erkenning bij de beleidsmakers. In 1991 won Imitato in eigen dorp de felbegeerde Cultuurprijs en in een meer recent verleden werd op Sint-Anneke de titel van Beste terrasact van de Plage (2009) en tot twee maal toe de publiekprijs (2009 en 2010) gewonnen.

Wat >>> Imitato 50!
Waar & wanneer >>> Zaal Lux, Markt 23, Herenthout • Op vrijdagen 19 en 26 oktober én zaterdagen 20 en 27 oktober 2012, telkens om 20.30 uur.
Tickets >>> 12,5 euro. Voorverkoop op zaterdag 22 oktober, vanaf 10.30 uur. Maximum 10 kaarten per persoon.

Geen opmerkingen: