maandag 1 oktober 2012

A.L.L.E. T.W.E.E.

Afgelopen vrijdag was Jeugdhuis ’t Verschil het decor voor een debatavond rond de gemeenteraadsverkiezingen. Kopstukken van de vijf partijen die op 14 oktober opkomen in Herenthout, gingen met elkaar in de clinch.

In de clinch is eigenlijk een eufemisme. Als het een voetbalmatch zou geweest zijn, was de uitslag 4-1. Vier voor de meerderheid. Zelfs Radio 1-nieuwslezer Jan Van Delm vond een en ander achteraf een debat zonder peper en zout. Misschien lag dat ook een beetje aan hem. Hij had het debat — als we er al van mogen spreken — ongetwijfeld een andere richting kunnen uitsturen ... Soit, Jan hield zich flink staande tussen het gefwiet van de techniek. Wie zet nu micro’s vóór de luidsprekers?! Misschien heeft Joke Schauvliege toch een punt met haar geluidsnorm.
Om tegengewicht te bieden, had CD&V Lies Daneels afgevaardigd. Lijsttrekker Maurice Helsen stond aan de zijlijn. Een mooi gebaar, maar uiteindelijk woog Lies iets te licht. Ze stond stijf van de zenuwen. Ach, ik zou het niet beter gekund hebben. En dankzij Maurice zat er toch tenminste één vrouw achter de fluitende microfoons.
Het debat dan. Er werden vijf thema’s aangesneden: mobiliteit, jongeren en cultuur, sport en jeugdwerking, wonen en ruimtelijke ordening én communicatie. En wat bleek? Uiteindelijk was iedereen het eens met het bestuur?! Na drie thema’s hadden Eenheid en GBL de wedstrijd al gewonnen en lag er een droge 3-0 in de netten. Enkel over de prijs van de (sociale) bouwgronden langs de Cardijnlaan (“Té duur!”) en de verhuis van KFC naar ’t Kapelleke (“De andere sportclubs blijven in de kou!”), stonden meerderheid en oppositie lijnrecht tegenover elkaar. Zelfs het vermeende financiële wanbeleid kwam nauwelijks aan bod?! De 3-2 - “Het bestuur communiceert niet naar de burger!” – werd door Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.) en Ben Verhaegen (N-VA) zelf van de lijn gekeerd. Het kwam erop neer dat de burger liever gaat klagen bij de oppositie dan zijn verhaal te halen bij het bestuur. “Typisch Huirtuit!”, hoorden we. 4-1 aan de overkant.
Nu: de standpunten van de partijen over de aangehaalde thema’s kan je uitgebreid lezen in hun partijprogramma’s. Onnodig dus om ze hier te herhalen. We onthouden vooral dat Jan (Van Dyck) de oude pastorij te lijf wil gaan met een bulldozer om er een nieuw complex te kunnen neerplanten, dat Lies droomt van een Gelodroom en dat Ben een volle minuut kan babbelen zónder euh te zeggen. Chapeau! Het debat werd afgesloten met ‘Dé ultieme minuut, waarin iedereen mocht uitleggen waarom er op hem/haar moet gestemd worden.
Na het debat werden er vragen uit het publiek behandeld. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat de vragenstellers werden gestuurd door de oppositie. Iemand vroeg zich bijvoorbeeld af of speelpleinanimatoren niet meer moeten betaald worden, een punt dat eerder al werd aangesneden door Ben Verhaegen en Jan Van Dyck. Sommige jongeren op de eerste rij voelden plaatsvervangende schaamte. “Speelpleinanimator ben je uit overtuiging”, las je op hun gezichten. Dàt is nu net waar verenigingen aan kapot gaan. Op zowat alles moet een prijskaartje gekleefd worden. Iemand die een uurtje orgeltje komt spelen tijdens een openbare misviering bijvoorbeeld, wil al snel 50 euro in ze pocket hebben. Ik ken personen die dagelijks voor 7 euro per uur op een ander het huishouden gaan doen via het systeem van de dienstencheques. Da’s wat anders, eh!?!
Moderator Jan Van Delm hield gelukkig één vraag op zak. “Waarom moeten we op N-VA stemmen?”, wou ene Verschueren E. weten. Zielig dat iemand in mijn naam een vraag wil stellen. Uiteindelijk is de vraag onbeantwoord gebleven. Ik had liever willen weten of iemand het aandurft om één lijst te lanceren. Ik heb al een naam voor die lijst: D’Artagnan. Het motto: één voor allen, allen voor één!
Alle gekheid op een stokje. Het debattle van vrijdag mag zonder meer een succes genoemd worden. Het nieuwe — niet door de brandweer goedgekeurde (?) — jeugdhuis zat afgeladen vol. Jong en oud. Maar of iemand zijn of haar stem erdoor laat bepalen, valt te betwijfelen. Echt: moet ik nu bijvoorbeeld Eenheid of S.A.M.E.N. stemmen?! Misschien wil ik wel graag op A.L.L.E. T.W.E.E. stemmen. Maar dat kan niet. Voilà: ik heb mij ge-out. Nu jullie ...

Geen opmerkingen: