donderdag 11 oktober 2012

Erfgoedbank Kempens Erfgoed bereikt kaap van 50.000 bezoekers

Twee kaarsjes voor kempenserfgoed.be en 50.000 gasten op het feest. Want zoveel unieke bezoekers telt de website sinds haar lancering op 22 november 2010.

De erfgoedbank Kempens Erfgoed bevat afbeeldingen, documenten, boeken, objecten en enkele films uit Berlaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lier, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar, kortweg het werkingsgebied van de erfgoedcel Kempens Karakter. Al vanaf het begin kan de erfgoedcel rekenen op het enthousiasme van enkele toegewijde vrijwilligers voor het invoeren van de stukken. Een niet te onderschatten klus, want bij elk item in de erfgoedbank hoort een – soms uitgebreide – beschrijving. Toch vonden op die manier al bijna 27.000 stuks de weg naar de databank. Zo’n 16.000 daarvan zijn online te bekijken.
“De erfgoedbank biedt nieuwe mogelijkheden om het materiaal aan het publiek te tonen”, weet zegt Lieve De Saedeleer. “Zo kan je momenteel 27 thematische virtuele tentoonstellingen bezoeken. Je kan oude foto’s uit je gemeente vergelijken met recente straatzichten via Google Street View of je kan de items zelf mee documenteren.” Dit kan onder andere door personen die je meent te kennen te ‘taggen’.
In de toekomst wordt de erfgoedbank nog uitgebreid met de collectie van de Lierse musea. Bovendien zijn er recent heel wat films gedigitaliseerd die zullen worden toegevoegd aan de online filmcollectie.
Ieder van ons maakt erfgoed aan. De oude foto’s, films, documenten of geluidsopnamen die bij je op zolder liggen, kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor de erfgoedbank door hun maatschappelijke relevantie. “Aarzel dus niet om ze bij ons binnen te brengen”, benadrukt Lieve De Saedeleer. “Nadat ze gedigitaliseerd zijn, krijg je het origineel materiaal terug, samen met een digitale versie.”
Erfgoedcel Kempens karakter dankt langs deze weg al haar trouwe bezoekers en niet in het minst de vrijwilligers die week na week het beste van zichzelf geven. “Aan hen komt de eer toe de kaarsjes uit te blazen!”, besluit De Saedeleer.

Geen opmerkingen: