donderdag 18 oktober 2012

Herenthoutse nachten

Samen met het gemeentebestuur organiseert de cultuurraad van Herenthout twee themanachten. Zaterdag 20 oktober is er de Nacht van de Duisternis, vrijdag 23 november die van het Kempens Erfgoed.

Tijdens de Nacht van de Duisternis wordt een deel van de openbare verlichting in het centrum gedoofd. Het gaat om de monumentverlichting van de kapel op de Uilenberg, de kerk en het Vredesmonument. Het Prinsenhof wordt die avond de uitvalsbasis voor een duistere en geanimeerde wandeling door de Merodese Bossen. Eigenaar Paul Krieckemans en uitbater Felix van het Prinsenhof zijn alvast dolenthousiast en stellen hun opgeknapte schuur en binnenkoer met plezier ter beschikking.
Enkele lokale verenigingen zorgen onderweg voor enkele leuke activiteiten. De Luchtballon staat met voeldozen aan het begin van de wandeling, VOC gaat uilen uitzetten aan het einde van de dreef, de Jeugdraad zorgt voor enkele activiteiten in het bos, KVLV en Femma trakteren met warme soep en hapjes aan het terrein van FC Valvecke én Steven Heylen nodigt je na de wandeling uit om sterren te kijken.
De organisatie laat weten dat het dreefje van Het Prinsenhof naar de Merodese Bossen best eens erg drassig zou kunnen zijn. Laarzen of waterdichte wandelschoenen zullen bijgevolg geen overbodige luxe zijn.

Cinema is dan weer het thema van de Nacht van het Kempens Erfgoed in onze gemeente. Decor van de avond wordt de Sint-Gummaruskapel, die zal worden omgebouwd tot een cinemazaal. In het kerkje worden doorlopend filmpjes getoond. Peer Stoet is in bezit van een groot aantal oude filmpjes, waaruit een selectie zal gemaakt worden. Hiervoor werd samengewerkt met erfgoedcel Kempens Karakter, waar men onlangs is gestart met de digitalisering van filmmateriaal.
Ook enkele leden van de vroegere Herenthoutse filmclub Close-up verlenen hun medewerking, samen met Jef Aerts die een lezing zal houden over de Herenthoutse cinema’s. De geest van Fien ‘de Hus’ Verelst zal dus nooit ver weg zijn. Fien was in 1930 de oprichtster van De Toekomst, de allereerste cinema in Herenthout. Zij overleed in 1956. De gemeente sloopte het bioscoopgebouw op de hoek van de Molenstraat en de Koestraat, dat ook werd gebruikt als dans- en fuifzaal, in 1993. Gelukkig werden enkele relikwieën gered van de schroothoop. Zo zal de Sint-Gummaruskapel voor de gelegenheid opgesmukt worden met de projector van De Toekomst en een aantal oude cinemazitjes. Heemkring Sandelyn zet een tentoonstelling op poten en verzorgt de catering in de foyer. Hopelijk zorgen zij deze keer wel voor genoeg ‘snoep’.
De idee om ook ‘De Geuzen en de Sussen’ van Dieter Dresselaers te vertonen, werd jammer genoeg niet weerhouden. En eerlijk gezegd hadden wij een en ander ook liever in Zaal Lux zien doorgaan. Want zeg nu zelf: de voormalige rocktempel op het marktplein straalt toch net iets meer cinema uit dan Torekensschool, niet?

Wat >>> Nacht van de Duisternis
Waar & wanneer >>> Prinsenhof, Bevelse Steenweg 14, Herenthout • op zaterdag 20 oktober 2012, om 19.30 uur (laatste vertrek om 22 uur). Aan de overkant is er parkeergelegenheid voor een honderdtal wagens.

Wat >>> Nacht van het Kempens Erfgoed
Waar & wanneer >>> Sint-Gummaruskerk, Vonckstraat in Herenthout • op vrijdag 23 november 2012, om 19 uur.

Info >>> Loket Vrije Tijd, Vonckstraat 17, Herenthout, T 014-51 22 55 of via vrije.tijd@herenthout.be

Geen opmerkingen: