donderdag 22 november 2012

Nacht van het Kempens Erfgoed

Tijdens de ‘Nacht van het Kempens Erfgoed’ krijgt het publiek op vrijdag 23 november de kans om het erfgoed van de regio te leren kennen. Tussen 19 en 23 uur zijn er tientallen activiteiten gratis te bezoeken. De negen gemeenten van Kempens Karakter nemen deel en bedachten samen met hun (erfgoed)organisaties en vrijwilligers een boeiend programma. Niet alleen tentoonstellingen, maar ook culinaire lezingen met proevertjes, gespreksavonden of voorstellingen, beloven een gezellige herfstavond.

In onze gemeente is ‘cinema’ morgen het toverwoord. Decor van de avond wordt de Sint-Gummaruskapel, die zal worden omgebouwd tot een cinemazaal. In het kerkje worden doorlopend filmpjes getoond.
Peer Stoet is in bezit van een groot aantal oude filmpjes, waaruit een selectie zal gemaakt worden. Hiervoor werd samengewerkt met erfgoedcel Kempens Karakter, waar men onlangs is gestart met de digitalisering van filmmateriaal.
Ook enkele leden van de vroegere Herenthoutse filmclub Close-up verlenen hun medewerking, samen met Jef Aerts die een lezing zal houden over de Herenthoutse cinema’s. De geest van Fien ‘de Hus’ Verelst zal dus nooit ver weg zijn.
Fien was in 1930 de oprichtster van De Toekomst, de allereerste cinema in Herenthout. Zij overleed in 1956. De gemeente sloopte het bioscoopgebouw op de hoek van de Molenstraat en de Koestraat, dat later ook werd gebruikt als dans- en fuifzaal, in 1993. Gelukkig werden enkele relikwieën gered van de schroothoop. Zo zal de Sint-Gummaruskapel voor de gelegenheid opgesmukt worden met de projector van De Toekomst en een aantal oude cinemazitjes. Heemkring Sandelyn zet een tentoonstelling op poten en verzorgt de catering in de foyer.

Een greep uit het aanbod in de andere gemeenten ...
• Acteur Pol Goossen haalt herinneringen op aan de Lierse reuzentrein; de reuzenfamilie is ook te bewonderen in het Timmermans-Opsomerhuis in Lier.
• Culinair erfgoed kan je ontdekken op een bakavond (Berlaar), met grootmoeders streekgerechten (Herentals) en tijdens ‘Op (over)grootmoeders wijze?’ (Nijlen).
• Cinema van vroeger met oude filmpjes kan je ook in Berlaar en Lier bekijken.
• En wie bij kroegentocht niet meteen denkt aan erfgoed, heeft het mis. Heemkring Norbert de Vrijter maakte in 2012 een bijzondere publicatie rond “Tweehonderd jaar Lilse cafés”. Op de Nacht van het Kempens Erfgoed maak je een tocht langs de bestaande en voormalige cafés in Lille, met anekdotes en aanvullende info.
• Vorselaar organiseert een toffe wandeling met zoektocht langs de nieuwe verklarende straatnaamborden. Vertellers geven uitleg bij het plaatselijke erfgoed en er is straattoneel en animatie onderweg.
• Christophe Lambrecht (Studio Brussel) en Chantal De Meutter (Radio 2) tenslotte gaan een gesprek aan over radio maken nu en vroeger in het Olens Radiomuseum. Jammer genoeg is die sessie volzet ...Alle activiteiten zijn terug te vinden op kempenskarakter.be of in het programmaboekje. Het boekje kan je ook vinden in je bibliotheek, gemeentehuis of bestellen via info@kempenskarakter.be en 014-21 97 00.

Geen opmerkingen: