maandag 10 december 2012

Ereplaats voor Peer Stoet

Met veel luister en trots heeft carnavalsverening Peer Stoet zaterdagavond haar standbeeld van de stoet plechtig onthuld. Het bronzen beeld van kunstenaar Rik Van de Wouwer kreeg een ereplaats in de schaduw van de kerk.

“Het beeld van Peer Stoet verschijnt al van in 1933 op de stoetaffiches, maar niemand wist tot op heden wat Peer in zijn rechterhand droeg omdat die niet zichtbaar was. Nu weten we dat het gaat om een klavertje vier, hopend op wat geluk en goed weer”, zegt Wim Beirinckx, secretaris van de carnavalsvereniging, vandaag in Het Nieuwsblad.
Het standbeeld staat op een enorme granieten sokkel. Zowel de aankoop als de plaatsing zijn gebeurd op kosten van de carnavalsvereniging. De gemeente verleende alleen logistieke ondersteuning.
“Wat de plaats van het monument betreft, was er eerst een voorstel om dat op de Markt te plaatsen. Maar aangezien destijds het monument van de onbekende soldaat naar het Vredesplein (Gelderstraat, eVER) verhuisde voor de heraanleg van het nieuwe marktplein om de bekende redenen van parkeerplaatsen, konden wij er ons niet in vinden het standbeeld op de Markt te laten bouwen”, weet burgemeester Roger Gabriëls (GBL). “Wij zijn fier dat we het stoetersdorp zijn, maar we mogen het verleden ook niet verloochenen.” En daarom kreeg het beeld dus een plaatsje aan de rand van de Markt, tussen de kerk en het kantoor van Belfius.

Roddels
Toch is niet iedereen tevreden met de plaats die de Piejer heeft gekregen. Het is hier wel Huirtuit, quoi?! “Dieje soldoat hadden ze doa toch ok eivegoe kunnen zetten!?”, klinkt het. “Het is ne koakslag veur alleman die heulle lijve hemmen geloaten in den oorlog!”
En natuurlijk komen de criticasters nu pas écht op dreef. “En worroem mutten die namen van die prinsen doa nij oep? De stoet is toch van iederiejen?” Hallo! Wakker worden! Staat er niet in grote letters “voor de stoeter” op de sokkel?! Ach ja: het is ook nooit goed.
Maar de allerbeste roddel is toch wel den deze: “Ze hemmen nog rap de statuten veranderd, zoeweda Nicole zeker giejene prins kan weurren!” Voor hen die het nog niet wisten: Nicole Moreels, kassierster bij Dunaldy en onlangs nog winnares van de stoetquiz in Ter Voncke, heeft het plan opgevat om voluit voor de titel van Prins Carnaval te gaan. Een aanzienlijk deel binnen het mannenbastion dat Peer Stoet toch wel is, ziet zo’n vrouwelijke prins echter niet zitten.
Naar verluidt zou het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR) al op de hoogte gebracht zijn ... En gijllie?

Geen opmerkingen: