zondag 9 december 2012

Voor de stoeter ...

Gisterenavond werd op de markt het standbeeld van Peer Stoet onthuld. Het standbeeld kreeg een plaatsje aan de kerk, naast het Belfius-kantoor. Aan de zijkant van de granieten sokkel hangen de naamplaatjes van alle prinsen, maar het beeld is vooral een eerbetoon aan alle stoeters.

Het bronzen beeld is van de hand van de Herenthoutse kunstenaar Rik Van de Wouwer. Hij gebruikte hiervoor 24.000 kg graniet en een paar honderd kg brons.
Rik Van de Wouwer over zijn beeld: “Hoe breng je ode aan de helden van de stoet? Hoe geef je vorm aan een microob die — zonder uitzondering — elk jaar opnieuw de kop opsteekt bij de stoeter en hem van binnenuit verwarmt? Meer nog: die de gehele bevolking van Herenthout besmet met een ernstige vorm van carnavalitis en de goesting in feest, verkleden en plezier doet opborrelen?! De microbus carnavalus zit verdoken onder de huid, waar het ongeduldig afwachtend suddert tot het in die ene week eindelijk vrij spel krijgt.”
Dat het uiteindelijk Peer was die ging verrijzen in de schaduw van de kerk, zag iedereen van mijlenver aankomen. Hij is immers hét symbool van de stoet. Toch verklapt het beeld een geheim. “Niemand wist wat hij in zijn andere hand (de rechterhand, eVER) had, tot nu. Dat klavertje vier draagt hij met zich mee, hopend op geluk en goe weer, voor wat nog komen gaat.”
Waar Peer vandaan komt, weet echter niemand. Ook al zit hij in ieder van ons. “Hij is de eenzame held die het ganse avontuur beleefd heeft en — moe gefeest en moe geblazen — zonet heeft besloten naar huis te gaan. Hij trekt de deur achter zich toe, staat op het marktplein waar het zonet nog siste en gonsde van het feestgedruis. De stoetmicroob gloeit nog na.”
“Straks gaat hij slapen met het besef dat hij weer een jaar moet wachten om terug toe te kunnen geven aan de verslaving. Is hij een beetje leeg? Een beetje melancholisch? Moe maar voldaan? Toch nog een laatste keer de omloop?”
Van de Wouwer prees zich gelukkig dat de Herenthoutse carnavalsvereniging hem het volste vertrouwen had gegeven voor het maken van het beeld. “Een perfecte samenwerking”, besloot hij. De ‘witte Peer Stoet’ en de gietmallen voor het standbeeld kunnen nog in de vitrine bij de kunstenaar thuis in de Jodenstraat bekeken worden.

Prins Ronny I
Aansluitend op de onthulling van het standbeeld werd Ronny Delen in de gemeentelijke feestzaal officieel aangesteld als Prins Ronny I. De nieuwe prins werd getooid met een tweekleurig lint, een medaille, een mantel, een hoed met twee pluimen, een derde pluim van uittredende prins, een medaille van de Gilde van Peer Stoet en een scepter. Van zijn voorganger Nico I kreeg hij de raad om voluit van zijn prinsenjaar te genieten.
Sterre Van Herck (-16 jaar) en Liesje Van Dyck (+16 jaar) werden gelauwerd als de winnaars van de affichewedstrijd, die door Peer Stoet werd uitgeschreven ter gelegenheid van de 121e carnavalstoet. In de categorie -16 jaar vielen naast Sterre Van Herck ook nog Anke Verheyen, Matthis Van de Vreugde, Cisse Horemans, Jade Daneels en Jannick Aerts in de prijzen.
Van de feestzaal ging men in stoet naar het GOC. Daar werd er tot in de vroege uurtjes gefeest ... (Bron: nnieuws.be)

Geen opmerkingen: