zondag 23 december 2012

Fanfare Sint-Piet(er) @ Ter Voncke

Twee jaar na de geslaagde samenwerking met de basisscholen en de muziekacademie tijdens het ‘Spooktaculair’ concert, pakte de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter op woensdag 5 december uit met ‘SinterBlaas Kapoentje’. Ter Voncke bleek al snel veel te klein voor de 180 enthousiaste kinderen en haast evenveel ouders en grootouders die kwamen opdagen.

Het concert begon met de samenspelklas van de muziekacademie onder leiding van Tanja Geudens. Zij speelden het vrolijke ‘Happy Days’ en het overbekende ‘Zorba The Greek’. Op dat moment werd er op de deur geklopt — hard geklopt, zacht geklopt — en wie kwam er binnen? Yep: Sinterklaas met twee van zijn Zwarte Pieten. Ze bezochten alle brave kinderen in Herenthout.
Onderweg was de goedheiligman vijf jonge straatmuzikanten tegengekomen die hem vertelden dat er in Ter Voncke een concert aan de gang was. Zelf hadden de straatmuzikanten altijd al stiekem gedroomd om met zo’n orkest mee te mogen spelen. En zo zorgde de Sint ervoor dat deze vijf jonge gasten de volgende drie stukken mee mochten blazen in het orkest en dit onder leiding van onze nieuwe jeugddirigent Jorrick Saelen.
Daarna nodigde de Sint alle muzikanten van de fanfare uit op het podium. Tijdens de podiumwissel maakten de Zwarte Pieten van de gelegenheid gebruik om de vele tekeningen die de kinderen voor de Sint bij hadden, in ontvangst te nemen. De Pieten schoven zelfs mee achter de pupiter. Uit zijn dikke boek haalde de Sint nu een zeer oude, vergeelde enveloppe. Het was een brief van wijlen baron van Reynegom. De baron wou de zangvereniging ‘Wimpegalm’ van die tijd graag omvormen tot een heuse fanfare en vroeg aan Sinterklaas of die eventueel de instrumenten kon leveren. Het was op 5 december, precies 140 jaar geleden dat alle toekomstige muzikanten vol ongeduld zaten te wachten op hun instrument ...
In een origineel muzikaal verhaal, verteld door de Sint, werden alle koperen- en houtblaasinstrumenten inclusief slagwerk aan de kinderen voorgesteld. De fanfare speelde telkens een stukje uit ‘Introducing the Fanfare Band’ van Bruce Fraser. Uit dank aan Sinterklaas en Zwarte Piet werd de nieuwe fanfare tot ‘Fanfare Sint-Piet(er)’ gedoopt.
Toen was het éindelijk de beurt aan die 180 kinderen om te laten horen wat ze wekenlang op school en in de muziekacademie hadden ingeoefend. Begeleid door de fanfare zongen ze uit volle borst drie nieuwe klaasliedjes: ‘Met Sint en Piet op weg’, ‘Kom je Sinterklaas’ en ‘Dat hebben we liever niet’. En dat de kinderen er van genoten was overduidelijk in de uitbundige zangstonde die volgde.
Zowel muziekacademie als fanfare zijn er zich van bewust dat dergelijke muzische projecten in samenwerking met de plaatselijke basisscholen op termijn een win-winsituatie zal creëren; kinderen aansporen om actief kunst te ontdekken en te beleven, zich te kunnen uiten mag een aandachtspunt zijn in de algemene ontwikkeling van een kind. Hiervoor gebruik kunnen maken van elkaars expertise betekent een grote pedagogische meerwaarde. Het liedjesmateriaal — teksten en meezing-cd — werd dan ook op voorhand aan de scholen bezorgd, zodat ze dit tijdig met de leerlingen konden voorbereiden.
Voor de fanfare is het dan weer de ideale gelegenheid om zich kenbaar te maken bij een groter publiek. “Misschien kunnen we hier of daar wel iemand warm maken om de stap te zetten naar muziekschool, jeugdband en later ... de fanfare”, klinkt het. “Ook een dikke pluim voor alle leerkrachten die deze kinderen zo enthousiast hebben gekregen en natuurlijk ook nog een dikke merci aan onze dirigent Patrick Milbou, die heel het scenario heeft uitgeschreven!” (Bron: Kon. Fan. Sint-Pieter)



Extra >>> Lees hier hoe de Herenthoutse fanfare aan zijn naam kwam.

Geen opmerkingen: