maandag 17 december 2012

Werelderfgoed

In aanloop naar de speciale 11x11-viering ontwikkelde Peer Stoet 11 initiatieven, waarvan de meeste ondertussen al zijn gerealiseerd. Op cultureel vlak zijn zowat alle kunststromingen bij de viering betrokken: zowel de grafische en de beeldende kunsten, als poëzie, muziek en dans. En dit met behulp van Herenthoutse kunstenaars!

Zoals bekend is er ook een sociale component. Met één activiteit — de stoetstrip van Charel Cambré — wil men een goed doel een hart onder de riem steken. De keuze viel uiteindelijk op de Herenthoutse Sint-Vincentiusvereniging, die zich sinds 1865 in alle discretie inzet voor mensen in nood.
Het moeilijkste objectief in de lijst van Peer Stoet is ongetwijfeld de erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Alhoewel: Marc Jacobs, directeur van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, toonde zich eerder al gematigd optimistisch over de kansen tot erkenning. En ook Wim Beirinckx ziet het zitten. De secretaris van Peer Stoet snorde enkele criteria op waaraan de Herenthoutse carnavalsstoet zeker voldoet: “Onze stoet wordt gedragen door de gemeenschap en overgedragen van generatie op generatie, heeft gevoel voor identiteit en authenticiteit, zorgt voor continuïteit, heeft respect voor culturele diversiteit en menselijke activiteit en draagt duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel. Inmiddels hebben we, via de Erfgoedcel Kempens Karakter, vernomen dat de UNESCO overweegt om de Vlaamse Stoeten en Processies eventueel als een geheel te erkennen als immaterieel cultureel werelderfgoed, zoals dat met de Vlaamse Begijnhoven en Belforten het geval is. Dat vergt een jarenlange procedure. Het zou ons al enorm plezieren mochten we op de Vlaamse selectielijst kunnen komen.”

De jubileumeditie van de carnavalsstoet van Peer Stoet trekt op de zondagen 10 en 17 februari 2013 door de centrumstraten van Herenthout. Op maandagavond 11 februari 2013 is er de Nacht van Herenthout met een groots verkleed bal en op dinsdagnamiddag is het de beurt aan de kleinsten op het Kindercarnaval. De stoetstrip wordt te koop aangeboden in het stoetmagazijn (Kloosterstraat 1) tijdens de openingsuren op woensdag tussen 19 en 20 uur.

Geen opmerkingen: