dinsdag 18 december 2012

S.A.M.E.N. vindt plannen voor ‘t Kapelleke “volkomen onrealistisch”

S.A.M.E.N. is verontwaardigd over het ontwerp van budget dat in de gemeenteraad van 17 december werd voorgesteld. Uit de beleidsnota blijkt dat de belastingverhoging van 2012 zowel voor de personenbelasting als voor de onroerende voorheffing behouden blijft. “De Herenthoutenaren krijgen in ruil evenwel nauwelijks verwezenlijkingen voorgeschoteld”, zegt Jan Van Dyck.

“Buiten de heraanleg van een stuk Bouwelse Steenweg, waarvan de uitgaven maar in 2014 zijn voorzien, staat er niets op het programma voor het volgende werkingsjaar”, weet Van Dyck. Erger nog vindt hij de plannen die het toekomstige bestuur heeft met sportcomplex ’t Kapelleke. “Het bestuur wil aan KFC Herenthout grond in erfpacht geven waarop de voetbalvereniging een kantine met kleedkamers en tribune zou bouwen. De gemeente zou voor de aanleg van voetbalvelden, beachvolleyterreinen, parking en een polyvalente zaal zorgen. In de volgende vijf jaar ontvangt de voetbalclub elk jaar 100.000 euro om haar deel uit te voeren. In het budget 2013 is ook 100.000 euro voorzien voor het ontwerp van het gemeentelijke deel van de plannen.”
Van Dyck noemt het plan onverantwoord. “De huidige raming voor de kantine met kleedkamers bedraagt 2,5 miljoen euro. KFC maakt zich dan wel sterk dat zij de bouw van de infrastructuur veel goedkoper kan realiseren, toch zal de vereniging tenminste een miljoen euro moeten financieren om de zaak rond te krijgen”, rekent Van Dyck voor. “Volkomen onrealistisch en dat voor een vereniging die financieel nauwelijks rond komt en geen eigendom heeft.”
S.A.M.E.N. vreest dat het uiteindelijk de gemeente gaat zijn die voor het hele project zal opdraaien. Volgens de partij wijst alles erop dat het nieuwe bestuur volgend jaar nauwelijks zijn rekeningen zal kunnen betalen. “Zonder een beheersing van de schuld en blijvende zuinigheid geraakt Herenthout niet uit de financiële put”, waarschuwt Van Dyck.
Burgemeester Roger Gabriëls is er zich van bewust dat het voorliggende voorstel onhaalbaar. “Er wordt momenteel naar een oplossing gezocht”, belooft hij.

Geen opmerkingen: