zaterdag 26 januari 2013

Beha’s gezocht

Huis Driane (Molenstraat 56) zoekt oude beha’s. Eigenaressen mogen hun versleten exemplaren binnenbrengen tijdens de openingsuren. De bustehouders worden gebruikt om een behaketting te maken. Met die ketting wil het Herenthoutse OCMW het project ‘Laat naar je borsten kijken’ in de kijker zetten.

OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken Josée Poelmans (CD&V): “Jammer genoeg kennen we allemaal wel iemand binnen onze naaste familie- of vriendenkring die geconfronteerd werd met borstkanker. Maar liefst één vrouw op negen krijgt met deze ziekte te maken. Dat maakt borstkanker meteen ook de meest voorkomende tumor bij vrouwen. Daarom is preventie heel belangrijk en van levensbelang. De volkswijsheid leert ons dat voorkomen beter is dan genezen. Vroegtijdig opsporen is het beste wapen om erger te voorkomen. De volgende maanden zullen we hierover een duidelijke campagne voeren voor onze inwoners.”
Het project rond borstkankerpreventie loopt van 3 tot 15 maart. Naast de realisatie van de bh-ketting, waarvoor de hulp van de Herenthoutse jeugdverenigingen en scholen zal worden ingeroepen, staan er nog enkele andere acties op het programma. Zo is er de informatieve dorpswandeling ‘Met volle borst vooruit’ (3 maart); de interactieve tentoonstelling ‘Laat naar je borsten kijken’, met financiële steun van de seniorenraad (4 tot 15 maart in de cafetaria van Huis Driane); en ‘Ladies@the movies’, een gezellige filmavond alleen voor dames (7 maart).
Verder stellen Kunstkring Toreke en schilders OKRA doorlopend hun werken tentoon in Huis Driane, is er een info- en boekenstand rond borstkanker en borstkankerpreventie in de bibliotheek en wordt er een inzameling van inktpatronen en oude gsm’s georganiseerd ten voordele van de vzw Think Pink. Zij zetten zich in om mensen meer bewust te maken van borstkanker.
Tot slot maakt onze kersverse schepen van sociale zaken nog reclame voor Pink Ribbon, het internationale symbool dat betrokkenheid bij borstkanker moet uitdrukken. “Wil ook jij aan iedereen laten zien dat je dit moeilijke thema bespreekbaar wil maken? Draag het roze lintje dan tijdens onze projectweken!”, besluit Poelmans.

Geen opmerkingen: