woensdag 16 januari 2013

Feestweekend Peer Stoet succes

GOC Ter Voncke was afgelopen weekend hét decor voor een feestweekend rond 121 jaar carnaval in Herenthout. Op zaterdag trakteerde Peer Stoet al haar stoeters op hapjes, drank en muziek. Op zondag was er een academische zitting voor genodigden en pers.

Met meer dan zevenhonderd aanwezigen op zaterdag, was de eerste ‘Dag van de Stoeter’ alvast een groot succes. De Herenthoutse groep Kop Met Hessensijs — met o.a. Nele en Jo Witvrouwen, Steven en Wim Heylen en Dieter Dresselaers — vermaakte de stoeters met onvervalste carnavalsklassiekers. Stijn Verbruggen nam het daarna over en draaide plaatjes tot 2 uur ’s nachts. Wij zagen écht alleen maar lachende gezichten. Het was dan ook een fantastisch feestje, waarbij de drank rijkelijk vloeide.
Jammer genoeg werd het feestweekend enigszins overschaduwd door het plotse overlijden van Keizer Jozef I. Afgelasten of uitstellen was volgens secretaris Wim Beirinckx geen optie. “We hebben Jozef allemaal gekend en we weten allemaal dat hij dat absoluut niet zou gewild hebben.” Hij bedacht onze oudste keizer zondagnamiddag bij de start van de academische zitting dan ook met een gepast in memoriam.
Daarna loodste Beirinckx de aanwezigen doorheen de feestzitting en lichtte hij — bijgestaan door enkele gastsprekers — de verschillende 11x11-projecten toe. In de aanloop naar haar opmerkelijke jubileum had Peer Stoet namelijk 11 objectieven vooropgesteld, waarvan er ondertussen tien zijn gerealiseerd. De 11x11-hangertjes, de uitgifte van een gelegenheidspostzegel, de poëzie- en affichewedstrijden, de stoetquiz, de vlaggenmasten met roterende galg en de verse toeristische borden, het stoetstandbeeld én de stoetstrip van Charel Cambré: ze werden allemaal extra in de kijker gezet tijdens het voorbije feestweekend, het tiende initiatief.
Even recapituleren. Van de 22.500 de zogenaamde stoetstamps heeft een flink aantal inmiddels de weg naar het grote publiek gevonden. Lieve Eykens en Frédéric Troonbeeckx, de laureaten van de poëziewedstrijd, zagen hun winnende gedichten spandoekgewijs al een toer van Herenthout maken. Straks worden ze ook nog verspreid in de cafés op bierviltjes.
Sterre Van Herck en Liesje Van Dyck werden onlangs nog gelauwerd als winnaars van de affichewedstrijd. Het stoetstandbeeld van Rik Van de Wouwer verklapte bij de onthulling in december dan weer een geheim. Het beeld van Peer Stoet staat al sinds 1933 op de stoetaffiches, maar niemand wist wat hij in zijn rechterhand droeg omdat die niet eerder zichtbaar was. Nu weten we dat het gaat om een klavertje vier, hopend op wat geluk en goed weer ...
Gastspreker Jef Aerts herhaalde dat het beeld hulde brengt aan de stoeter in het algemeen. “Piejer zit in ieder van ons. Hij is de eenzame held die het ganse avontuur beleefd heeft en — moe gefeest en moe geblazen — zonet heeft besloten naar huis te gaan. Hij trekt de deur achter zich toe, staat op het marktplein waar het zonet nog siste en gonsde van het feestgedruis. De stoetmicroob gloeit nog na. Straks gaat hij slapen met het besef dat hij weer een jaar moet wachten om terug toe te kunnen geven aan de verslaving.” En wie weet zit er straks nog een extra prijs in. De stoeter is immers genomineerd voor de cultuurprijs.
Dat Peer Stoet bij de ontwikkeling van haar 11x11-project niet over een nacht ijs is gegaan, mag duidelijk zijn. “Op cultureel vlak werden zowat alle kunststromingen bij de viering betrokken”, wist Bierinckx. “Zowel de grafische en de beeldende kunsten, als poëzie, muziek en dans. En dit met behulp van Herenthoutse kunstenaars.”
Maar er is ook een sociale component. “Met één activiteit willen we een goed doel een hart onder de riem steken. De keuze viel uiteindelijk op de Sint-Vincentiusvereniging, die zich sinds 1865 in alle discretie inzet voor mensen in nood.”
Het is de stoetstrip van Charel Cambré die hiervoor geld in het laatje moet brengen. De strip vertelt op een leuke manier de geschiedenis van onze stoet. Met dezelfde humor waarmee hij de leden van ons koningshuis tekent, heeft Charel nu ook enkele voorname leden van de Herenthoutse carnavalsvereniging onsterfelijk gemaakt. Gedrukt op 2.000 exemplaren wordt de strip straks onder meer te koop aangeboden in de Herenthoutse krantenwinkels. De strip kost 11 euro, maar voor de echte verzamelaars is er ook een luxe-editie van 25 euro.
Het 11e — en meteen ook moeilijkste — objectief in de lijst van Peer Stoet lijkt de erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Alhoewel: Marc Jacobs, directeur van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, is gematigd optimistisch over de kansen tot erkenning. En ook Wim Beirinckx ziet het zitten. Hij snorde enkele criteria op waaraan de Herenthoutse carnavalsstoet zeker voldoet: “Onze stoet wordt gedragen door de gemeenschap en overgedragen van generatie op generatie, heeft gevoel voor identiteit en authenticiteit, zorgt voor continuïteit, heeft respect voor culturele diversiteit en menselijke activiteit en draagt duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel. Inmiddels hebben we, via de Erfgoedcel Kempens Karakter, evenwel vernomen dat de UNESCO overweegt om de Vlaamse Stoeten en Processies eventueel als een geheel te erkennen als immaterieel cultureel werelderfgoed, zoals dat met de Vlaamse Begijnhoven en Belforten het geval is. Dat vergt een jarenlange procedure. Het zou ons al enorm plezieren mochten we op de Vlaamse selectielijst kunnen komen.”
Na de zitting mocht stoetarchivaris André Cambré een stoettentoonstelling openen in de Sint-Gummaruskerk. De expo met foto’s, krantenartikels en affiches uit de oude doos, blijft lopen tot eind februari.

De 121e carnavalsstoet van Peer Stoet trekt op de zondagen 10 en 17 februari 2013 door de centrumstraten van Herenthout. Op maandagavond 11 februari 2013 is er de Nacht van Herenthout met een groots verkleed bal en op dinsdagnamiddag is het de beurt aan de kleinsten op het Kindercarnaval.




Foto’s: Toon Gijbels

Geen opmerkingen: