zaterdag 9 februari 2013

Herenthout klaar voor jubileumstoet

Op verschillende locaties in ons dorp — de ene al meer geheim dan de andere — krijgen carnavalswagens een laatste verflaag, worden danspasjes een laatste keer gerepeteerd en wordt aan kostuums hét ultieme detail toegevoegd. Morgen moet alles immers piekfijn in orde zijn voor de eerste van twee jubileumstoeten.

“Het aftellen naar zondagmiddag is nu echt begonnen”, zegt secretaris Wim Beirinckx van carnavalsvereniging Peer Stoet vandaag in Het Nieuwsblad. “Zoals gebruikelijk heerst overval een gezonde spanning. Voorlopig blijven de wagens nog in hallen en schuren staan. Niet dat pottenkijkers worden geweerd, maar elke groep wil toch weer verrassend uit de hoek komen.”
Enkel de prins geniet het voorrecht om op voorhand overal te mogen gaan kijken, tenminste als hij voor de werkers een bak pils mee heeft. Ergens in de hal van een landbouwbedrijf wordt ook de wagen van de prins klaargestoomd. “Het bovenste stuk kunnen we pas monteren als de wagen de hal heeft verlaten”, legt prins Ronny I uit. “De thema’s die voor inspiratie hebben gezorgd, zijn vliegen en lucht.”
Er zullen morgen op de prinsenwagen zo’n twintig mensen staan, maar wat er ín het 14 meter lange gevaarte zit, is net zo belangrijk. “30.000 witroze spekken, 4.000 zakjes chips, beertjes, speelgoed, anderhalve ton karamellen, 400 kilo lolly’s en nog heel wat andere dingen”, aldus Ronny I. “Naar jaarlijkse gewoonte investeert de prins zo’n 10.000 euro in materiaal om tijdens de stoet uit te werpen, mede dankzij sponsoring en de opbrengst van het wijkbal”.
Dat wijkbal eindigde vorige weekend trouwens in mineur. Na een nachtelijke val van de trap in zijn woning overleed Jan Balemans, de schoonvader van zowel Prins Ronny I als zijn nar Werner. Een bomvolle Sint-Pieter-en-Pauluskerk nam vanochtend afscheid van Jan van den Hollander. Begrijpelijkerwijs zullen prins en nar vanavond niet te gast zijn bij een bevriende carnavalsvereniging in Olen. “Peer Stoet zal een delegatie sturen, maar dan zonder prins en nar”, klinkt het. Geflankeerd door de Raad van Elf, oud-prinsen en keizers trokken Prins Ronny I en nar Werner gisteren wél naar de Herenthoutse scholen om er carnaval te vieren. “We zijn er allemaal zeker van dat Jan niet anders gewild zou hebben”, weten de twee schoonbroers.
De oudste stoet van het land schiet morgenmiddag rond 13.30 uur uit de startblokken. Vorig jaar in december schreven zich maar liefst 55 stoetgroepen in voor de jubileumstoet. “Vaste klanten weten dat de bezoekers zich er meer verplaatsen dan de mensen in de stoet. Iedere groep doet een dans of een sketch die weliswaar maximaal vijf minuten mag duren, maar dat durft wel eens uit te lopen. We moedigen de toeschouwers dan ook aan om de stoet tegemoet de gaan”, herhaalt Wim Beirinckx zijn jaarlijkse ‘Carnavalsstoet voor dummies’-boodschap. “De wagens staan bij de start opgesteld over haast heel het parcours. Rond geraken doen ze nooit. Daarom trekt de stoet twee keer uit en wordt er volgende week in de andere richting vertrokken.”
Peer Stoet en carnavalminnend Huirtuit mogen er dan al klaar voor zijn, vraag is of de weergoden hen gunstig gezind zijn. Een blik op de weerkaarten vanmorgen zorgt alvast voor hoop. Werd er gisteren nog volop sneeuw voorspeld door het KMI, dan ziet het er nu toch al iets beter uit. Zondag is het eerst droog met wolken en opklaringen. Tegen de avond komt een sneeuwzone het land in vanuit Frankrijk. In de loop van de late avond of nacht gaat deze plaatselijk over in regen, waarbij lokale ijzelvorming mogelijk is. Bij ons zou het bij een maximumtemperatuur van 1 °C droog blijven.

Geen opmerkingen: