zaterdag 9 februari 2013

Moet carnaval gratis zijn?

Bij Hautekiet op Radio 1 woedde gisteren de discussie of carnaval nu gratis moet zijn/blijven of niet. De stoet van Aalst werd — onbegrijpelijk — als maatstaf genomen. In de ajuinenstad moet het elk jaar groter, straffer, indrukwekkender én dus ook duurder. “Straks moet de toeschouwer betalen!”, wordt gevreesd.

In Aalst neemt de disneyficatie de overhand, Studio 100 loert er om de hoek. Aalstenaar en carnavalist Jacky De Pauw is alvast van mening dat carnaval gratis moet blijven. “Het betalend maken is nefast voor het carnaval. Dan is het geen carnaval meer en wordt het meer een festival,” zegt hij.
Bij ons bedraagt de algemene toegang voor buitendorpers 3 euro. Herenthoutenaren kunnen toegangsbonnen voor de twee stoeten vinden in de Stoetmicroob. “Stoeters worden door slecht weer niet afgeremd. Het publiek durft wel eens af te haken. Om uit de kosten te geraken, moeten er op de twee zondagen toch zo’n 8.000 mensen de kassa passeren”, rekent secretaris Wim Beirinckx van Peer Stoet voor.
Ook carnavalist Michel Van Hoof mengde zich in de Radio 1-discussie. “Zondag is het hier in het dorp ook carnaval en wel onze 11x11 viering. Wij bestaan in Herenthout dus 121 jaar. Hier kost carnaval geen geld. Allee, ’t is te zeggen wel in mijn portefeuille. Onze wagens en kledij worden betaald door de overkoepelende vereniging en verder draagt iedereen alles zelf. En wij hebben evenveel pret als in Aalst of eender waar hoor!”

Geen opmerkingen: