zaterdag 23 februari 2013

‘Kelderdoder’ op weg naar volksjury

Kris Groffen staat op een zucht van assisen voor de moord op zijn vrouw. De raadkamer in Turnhout maakte vrijdag zijn dossier over aan het parket-generaal in Antwerpen. Dat zal later de doorverwijzing van Groffen vragen naar het hof van assisen. Zijn advocaat had om bijkomend psychiatrisch onderzoek gevraagd, maar kreeg dat niet.

Groffen zit sinds 22 september 2011 in de cel. Toen kwam aan het licht dat hij vier maanden eerder — op 8 mei om precies te zijn — zijn echtgenote Vanessa Luyks, met wie hij amper twee maanden was getrouwd, had gedood. Luyks was op dat moment al maanden spoorloos.
Groffen bekende vrijwel meteen dat hij haar tijdens een ruzie met de blote handen had gewurgd en gedumpt in de kelder van hun woning in de Langstraat. Samen met zijn nieuwe vriendin en twee kinderen bleef de dader nadien nog vier maanden in de woning erboven wonen. De lijkgeur werd gemaskeerd door de misselijkmakende geur van hondenuitwerpselen in de woning.
Het parket heeft het onderzoek afgerond en de raadkamer heeft het dossier van Groffen overgemaakt aan het parket-generaal in Antwerpen. De kamer van inbeschuldigingstelling moet nu beslissen of hij moet verschijnen voor de volksjury in Antwerpen
Groffen wordt niet beticht van moord, maar van doodslag. “Hij heeft in een opwelling gehandeld”, weet zijn advocaat Marijn Van Nooten. “Hij heeft spijt van wat er is gebeurd, maar kan de klok niet terugdraaien. Hij zou graag zijn spijt betuigen aan de nabestaanden.”
De verdediging had gehoopt op extra psychologisch onderzoek, maar daar is de raadkamer niet op ingegaan. “Ik heb inderdaad gevraagd om een update van het psychiatrische verslag. Mijn cliënt is enkel kort na de feiten onderzocht door een psycholoog, een psychiater en een neuropsychiater”, zegt Van Nooten. “Het ging telkens echter om een oppervlakkig gesprek.”
Een psychiatrisch onderzoek vlak na de feiten is volgens meester Van Nooten vaak nadelig voor de dader. “Intussen zit hij bijna twee jaar in voorarrest. Dat heeft van hem een ander mens gemaakt”, zegt Van Nooten. “Om die reden had ik verzocht mijn cliënt opnieuw te onderzoeken. Vlak na de feiten bevond hij zich in een stress-situatie.” Volgens de deskundigen is Groffen echter volledig toerekeningsvatbaar.
De vrouw met wie Groffen na de gruwelijke feiten een relatie was begonnen, was hiervan niet op de hoogte. Zij zette wel meteen een punt achter hun relatie.
Of Groffen op het ogenblik van de feiten onder invloed was van drank of drugs wou zijn advocaat niet gezegd hebben. “De stoppen zijn hoe dan ook bij hem doorgeslagen”, zegt Van Nooten.


Geen opmerkingen: