donderdag 21 februari 2013

Kevin Ayers overleden

Maandag is in zijn huis in Frankrijk de Britse singer-songwriter Kevin Ayers in zijn slaap overleden. Ayers, die in de jaren zeventig samen met Robert Wyatt en Mike Ratledge lid was van The Soft Machine, werd 68. Dat maakte muziekblad Mojo bekend. Zijn bekendste hits waren ‘Carribean Moon’ en ‘Bananamour’.

Kevin Ayers werd geboren op 16 augustus 1944 in Engeland, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in Maleisië. Eind jaren 70 verhuisde hij naar Majorca, om in de jaren 90 uiteindelijk in Zuid-Frankrijk te strandden.
Zijn muzikale carrière begon hij in 1964-1965, als leadzanger van The Wilde Flowers. Ayers voelde zich echter sterk aangetrokken tot de ongedwongen sfeer die hing in de experimentele progressieve groep rond Robert Wyatt, die hun verzamelplaats had in het herenhuis van Wyatts moeder. Met het splitsen van The Wilde Flowers verkaste Ayers dan ook mee naar The Soft Machine, waarin hij bassist, gitarist en zanger werd.
De eerste elpee van The Soft Machine werd in New York opgenomen. Er staat een aantal songs op die door Ayers zijn geschreven. De Amerikaanse tournee van een half jaar, waarbij The Soft Machine support act voor Jimi Hendrix was, werd voor Ayers een breekpunt. Het toeren putte hem te veel uit en hij trok zich terug.
Samen met de nog heel jonge Mike Oldfield begon Ayers de band The Whole World. De band bracht maar één, weliswaar invloedrijk album uit, ‘Shooting At The Moon’, in 1970.
Het album ‘Joy of a Toy’ op het progressieve Harvest-label in 1969 vormde het debuut van een solocarrière waarin Ayers naast zijn eigengereide muzikale aanpak en unieke stem ook berucht werd om zijn - zelf toegegeven - luiheid. Daaropvolgende albums als ‘Shooting at the Moon', ‘Whateversebringswesing', ‘Bananamour’ en ‘The Confessions of Dr. Dream And Other Stories’ kregen artistieke lof, net als het veelbesproken ‘June 1, 1974’ dat de neerslag was van een concert in de Londense Rainbow. Hier had Ayers gezelschap van onder meer John Cale, Nico, Mike Oldfield en Brian Eno.
Na ‘Yes We Have No Mananas (So get Your Mananas Today’ (1976) werd het stiller rond de wat excentrieke muzikant. Uitzonderingen waren albums als ‘That’s What You Get Babe’ (1980) en ‘Still Life with Guitar’ (1992), dat de man nog eens naar de Brusselse AB bracht.
In België was hij eerder te zien op Torhout-Werchter (1980) en in ... Zaal Lux! Op zondag 28 maart 1982 om precies te zijn. (Bronnen: Mojo, De Morgen en De Standaard)

1 opmerking:

johan vh zei

Beste, Kevin is zelfs twee keer in Herenthout geweest, nl in Kafee Window op 't Punt. In het zelfde gezegende jaar 1992 heeft ook Tom Robinsson en Dave Kelly er op het podium gestaan. Grtn Johan Van Herck