maandag 11 februari 2013

Peer Stoet houdt het droog

Ruim 900 Stoeters, verdeeld over 59 groepen, gaven het beste van zichzelf tijdens de jubilerende carnavalsstoet die gisteren door de Herenthoutse straten trok. Geen actualiteit of politiek zoals in Aalst, waar de N-VA, het koningshuis en de GAS-boetes kop-van-jut waren. Neen: in Huirtuit stonden muziek, dans en straattheater centraal. Een en ander zorgde voor een onvergetelijke en vooral kleurrijke stoet.

De alarmerende weersvoorspellingen bleken praat voor de vaak. De enige neerslag op zondagnamiddag bestond uit confetti. Buiten een strak bijtend windje hield de winter het op februari tien spreekwoordelijk voor gezien. “Met droog weer als vandaag verwachten we tussen de 4.000 en de 5.000 betalende toeschouwers”, hoopte stoetsecretaris Wim Beirinckx vooraf. “Daar komen nog een paar duizend niet-betalende Herenthoutenaren bij.” Uiteindelijk werd er afgeklokt op 6.000 bezoekers.
Voor deze speciale 11x11-editie gingen enkele stoetgroepen grasduinen in hun repertoire van vroeger, waardoor er ook acts uit het verleden de revue passeerden. Zo haalde de groep van Dominick Van Mogh hun kleurrijke struisvogels uit de stoet van 2004 opnieuw van stal. De struisvogels werden ondertussen wel mama en papa en zorgden voor extra (kleine) temmers. Benny Horemans ging opnieuw op bivak met zijn trekkertjes van de scouts en Chiro Keratos ging nog een keer op eendjesjacht. Erfgoedcel Kempisch Karakter trok rond met een ouderwetse tv van het merk Nordmende en toonde filmpjes uit het rijke stoetarchief. De filmpjes werden ondersteund door een brassband, waarin we onder andere Marc en Dieter Dresselaers herkenden.
Natuurlijk hebben we nog niet alles gezien. Toch konden we tijdens deze eerste zondag al enkele toppers noteren. Koekewiet liet zich inspireren door het (niet) vergaan van de aarde op 21 december en reed met een Inca-tempel uit Machu Pichu door Huirtuit. De stoet lokte trouwens niet alleen goudzoekers en Inca’s naar de stoet. Ook de kleine Yingyuan, een bergvolkje uit China, waren van de partij. Wij vonden het vooral straf hoe de twee monniken onder het goedkeurende oog van boeddha Rudi Piet zowaar gingen zweven.
Fun-Fare bracht een kaartspel tot leven in een heerlijk choreografie én livemuziek. Een ordinaire straatruzie werd door Hans Torfs en de zijnen uitgevochten ‘In de ban van de ring’. Niet alleen de choreografie was tot in de puntjes verzorgd, ook de geluidjes die werden gebruikt waren top. De Rondellen uit de Garage (van de Molenstraat) lieten hun natuurlijke biotoop voor wat het was en probeerden hun exotisch vlees en bijoukes op de omloop aan de man te brengen.
En dan waren er nog de huwelijksfeesten van Imitato en de oud-Chiroleiding. Op dat van Pamela & Wesley werden de nonkels zienderogen zatter en werd zowat elk fout trouwfeestliedje door de boxen gejaagd. Enkel ‘Born to be alive’ was niet van de partij. De oud-leiders van de Chiro bouwden voor hun joods huwelijksfeest een negen meter hoge synagoge. “Maar we charmeren vooral door ons choreografisch talent”, weet rabbi Sander El Ooms vandaag in Gazet Van Antwerpen. “Alle leiders zijn stuk voor stuk sterren op de dansvloer!” De sterren van de stoet werden dit jaar trouwens aangemoedigd door de in het geel en blauw uitgedoste supportersclub van Tom Vercammen.
Prins Ronny I sloot de stoetkaravaan af. Aan de veertien meter lange kermiswagen en de wagen van de Gilde van Peer Stoet hingen verwijzingen naar de twee stoeters die Peer Stoet de voorbije weken zijn ontvallen. Hetzelfde verhaal bij De Madelijntjes, de groep met de twee dochters van de dit weekend ten grave gedragen Jan Balemans. Op de bordjes vroeg men begrip voor het feit dat de betrokken stoetgroepen het dit jaar net iets minder uitbundig doen.
En de Piejer zelf? Hij overkeek het spektakel van op zijn sokkel en zag dat het goed was. Wie het allemaal gemist heeft, krijgt volgende zondag een tweede kans. Vanavond volgt de Nacht van Herenthout.

Klik hier voor meer foto’s of bezoek de online fotoalbums van nnieuws.be, kempenactueel.be en gva.be.

Geen opmerkingen: