De hevige sneeuwval zorgde vanochtend voor een nieuw record: op een bepaald moment stond de teller op meer dan 1.600 kilometer file. Een traject dat normaal 40 minuten duurt, vroeg vanochtend drie uur en 10 minuten. Intussen is de toestand op de grote wegen opnieuw vrij normaal. In alle Vlaamse provincies zijn de meeste stroken van de autowegen en andere hoofdwegen goed berijdbaar. Op de secundaire wegen kan het wel nog glad zijn.
Het zijn rare tijden. Zes dagen geleden lonkte de lente met temperaturen van bijna 20 graden. Sinds gisteren geeft het KMI een oranje waarschuwing voor sneeuw en gladheid in de meeste provincies.
Toen het meest actieve deel van de Franse sneeuwzone naderde, is het KMI begonnen met om het uur waarschuwingen te geven. Vanochtend vroeg werd voor de zuidelijke landshelft zelfs een alarmcode rood afgekondigd, omdat het daar nog even bleef sneeuwen, terwijl het in het noordwesten ondertussen droger geworden was.
Er werd tot plaatselijk 20 cm sneeuw verwacht, met meldingen van lokale afwijkingen doordat de felle wind plaatselijk voor zeer grote sneeuwhoogten kon zorgen. Zo lag er in onze tuin op bepaalde plaatsen inderdaad zo’n 20 cm. Om 7 uur werden er officiële sneeuwhoogten gemeten van 1 cm in Oostende tot 10 cm in Florennes. In Ukkel werd er vanochtend om 8 uur 10 cm sneeuw gemeten. Dat is echter geen record: op 25 maart 2008 werd er 12 cm waargenomen. Die officiële sneeuwhoogten worden op verschillende plaatsen in het klimatologisch park gemeten, om op die manier zoveel mogelijk de sneeuwophopingen door wind uit de gegevens te filteren. Om de sneeuwhoeveelheid in de pluviometer te meten, wordt de sneeuw gesmolten en in mm water uitgedrukt.
De laatste winterprik deed het verkeer trouwens gisteravond al vastlopen. Rond tien voor acht stond er maar liefst 645 kilometer file. De strooidiensten waren vooraf niet of nauwelijks uitgereden. “Dat had geen zin”, wist Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer vanochtend in de pers.
Het ergste moest toen echter nog komen. Vanmorgen werd het filerecord van vorig jaar (1.275 km) simpelweg verpulverd. Volgens het TomTom Traffic Centre stond er om 8.35 uur liefst 10.049 kilometer aan files en vertragingen op de Belgische wegen. Dat is een pak meer dan de schattingen van Touring (1.600 kilometer) en het Vlaams Verkeerscentrum (550 à 600 kilometer).
Het treinverkeer ondervond pas later hinder. Door de slechte weersomstandigheden geraakte het verkeer in de loop van de voormiddag zwaar verstoord op het volledige net. De opeenstapeling van sneeuw en het bevriezen van de wissels zorgde voor veel vertraging. Hierdoor raakte Brussel vanmorgen overbelast. Rond 10 uur was het verkeer van en naar de hoofdstad zelfs volledig onderbroken. Ook tussen De Panne en Deinze was geen treinverkeer mogelijk, omdat door de wind de sneeuw tot anderhalve meter was opgehoogd.
Ook vanavond zullen reizigers rekening moeten houden met vertragingen en afgeschafte treinen. Infrabel belooft alles in het werk te zullen stellen om de reizigers in deze uitzonderlijke omstandigheden weer thuis te krijgen. Er is extra personeel opgeroepen.
Het gestoorde treinverkeer zorgt momenteel ook voor files op ... railtime.be. Een woordvoerder van de NMBS vertelde daarnet op Radio 1 om alvast niet verder te gaan op de uurtabellen in het station — dus ook niet op railtime.be, veronderstel ik. Hij raadde aan om de stationsomroeper te volgen. Hopelijk is Hugo De Mey subiet van dienst in Lier ...
Enkele sneeuwhoogtes op 12 maart 2013 ‘s ochtends: Zomergem: 12 cm; Ciney: 20 cm; Le Roeulx: 15 cm; Moucron: 17 cm; Chastre: 15 cm; Herent: 12 cm; Vaudignies: 10 cm; Presles: 12 cm; Kluizen: 13 cm; Rance: 10 cm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten