dinsdag 19 maart 2013

Herenthoutse stoeter en Clamotte Rock winnen Cultuurprijs en Jeugdduim 2012

De Herenthoutse stoeter heeft uiteindelijk de Cultuurprijs 2012 gewonnen. Een verrassing, want zowat iedereen ging er vanuit dat Paula Willems de prijs postuum zou winnen. Clamotte Rock werd eervol tweede én won bovendien de Jeugdduim 2012.

Het uitreikingsgala werd sereen afgetrapt, met een moment van stilte voor de onlangs overleden Paula Willems en Maria Van der Linden. “Beide families bleven verbijsterd achter”, wisten presentatoren Fran Buelens en Stefan Laenen, “maar we zijn er zeker van dat ze niet zouden gewild hebben dat de avond werd afgelast.”
Van dan af ging het gala in een rotvaart verder. Net als vorig jaar werden de genomineerden voor de Cultuurprijs en de Jeugdduim middels een filmpje aan het publiek voorgesteld. Vooral het filmpje waarin de laureaten van vorig jaar kwamen vertellen hoe het winnen van de cultuurprijs en den duim hun leven grondig had veranderd, was bij momenten hilarisch!
Het bureel dat Marc Verschueren van Jubile in de abdij van Tongerlo bestiert, bleek een godsgeschenk voor de filmploeg. “De druk van de cultuurprijs was enorm ...”, zuchtte de voorzitter van Jubile vanachter zijn bureau. Ontvangst op het koningshuis, onlangs nog op audiëntie bij een jaloerse paus, die prompt zijn ontslag gaf ... “Ik ben blij dat ik er vanaf ben”, mijmerde hij in den hof van de abdij, met in de achtergrond een voorbij wandelende witte pater. Ne mens zou voor minder op permanente retraite gaan ...
Het instant succes dat de Jeugdduim had teweeggebracht, was winnaar Willy Torfs dan weer duidelijk naar het hoofd gestegen. De Wiekes schuimde het ene achteraf-feestje na het andere af. Hij ging niet alleen op de foto met Pink, maar droomde ook luidop van een eigen Willy Torfs Arena. Hopelijk daalt hij binnenkort weer neer op aarde, want de Chiro-winkel in de Jodenstraat heeft hem dringend nodig.
Ook de moeite: de filmpjes die de genomineerden Louis Lens (Cultuurprijs) en de Schilmoemoe’s (Jeugdduim) aankondigden. Allebei vertoonden ze een hoog ‘In de Gloria’-gehalte. Wij onthouden dat de OKRA-fietsers vooral veel cafés aandoen en dat de zus van Herman Van Springel zich in hun rangen bevindt.
Het aandoen van cafés, vooral die aan de rechterkant: het had evenzeer in het filmpje van Imitato kunnen gestoken hebben. Wie heel goed oplette zag echter iets heel anders. Imitato deed onlangs immers aan verjonging en we zagen heel wat nieuwe gezichten de lens passeren. Wij herkenden o.a. Peter Hens, Koen Van Laer en Stijn Verbruggen.

Conclaaf
Na de voorstelling van alle genomineerden gingen de 33 stemgerechtigden van de Cultuurraad in conclaaf in den 10. Na een nek-aan-nekrace was dit het verdict: Clamotte Rock en de Huirtuitse stoeter haalden elk 8 stemmen, Paula Willems strandde op 7, Louis Lens op 6 en Imitato op 4. Omdat niemand een twee derde meerderheid behaalde, moest een tweede stemronde eens te meer uitsluitsel brengen. De stoeter nam hierin een snelle start, maar Clamotte Rock kwam naar het einde toe nog aardig opzetten. Bij een 17-12 stand voor de stoeter was de winnaar bekend.
Wim Beirinckx nam de trofee in handen uit naam van heel ons dorp. Want de Huirtuitse stoeter, dat zijn ook u en ik. Hij zag de prijs als een bevestiging van het monument dat Peer Stoet liet oprichten voor de stoeter en dat een ereplaats heeft gekregen in de schaduw van de kerk. De secretaris van de carnavalsvereniging sloot af met een boutade: “Als het voltallige bestuur morgen ontslag neemt, zal er volgend jaar toch opnieuw stoet zijn. Want dan komen de stoeters als het ware uit de rioolputtekes gekropen!”
Voor de geldprijs die verbonden is aan de Cultuurprijs had het bestuur van de Cultuurraad al een bestemming gevonden. En ook het stoetbestuur kon ermee leven. De cheque van 300 euro zal — net als de opbrengst van de stoetstrip — worden overgemaakt aan St.-Vincentius, een vereniging die opkomt voor de minderbedeelden in onze gemeente. Ze doen dit sinds kort trouwens vanuit het pand van wijlen Fientje van Polle Manuels op de Markt.
Jonas Dillen van Clamotte Rock mocht twee keer het podium op: als runner-up voor de Cultuurprijs én als winnaar van de Jeugdduim 2012. Jonas maakte meteen ook de nieuwe locatie van het festival en een deel van het programma bekend. Clamotte Rock verhuist van de Bouwelse Steenweg naar een terrein tussen Oosterhoven en Heikant, vlak aan Happyland. Op de affiche blinken nu al de namen van Katastroof, Sons Of Lioth, Buscemi en ... Gruppo Sportivo. Ah, nostalgie ... De Haagse bende, onder leiding van Hans Vandenburg, was in een grijs verleden al meerder keren te gast in Zaal Lux. In 1978, 1979 en 1980 om precies te zijn. De laatste keer zelfs als The Buddy Odor Stop. Afspraak op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei 2013. Beep beep love!

De prijzen en alle nevencategorieën
Jeugdduim 2013 >>> Clamotte Rock
Cultuurprijs 2013 >>> De Huirtuitse Stoeter
Beste komische duo >>> Kersverse schepenen Tine ‘heet-in-het-kleed’ Witvrouwen en Patje ‘strak-in-het-pak’ Heremans
Beste aftredende schepenen >>> Hugo Cambré (jeugd) en Stijn Raeymaekers (cultuur)
Meest ontwapenende verdediging in de zetel >>> Annick ‘da’s hie nie te doen’ De Ceulaer
Beste huisband >>> Jean-Paul De Clercq en Filip Van Laer
Beste gemist optreden >>> Roland & Bart Buls in Torekensschool
Beste onthaalmoeders >>> Marja en Nancy
Beste broodje >>> Vier seizoenen
Beste loper >>> De purperen
Mooiste strikjes >>> Ook de purperen
Een-na-beste presentator >>> Peter Dresselaers
Beste verkiezingsslogan >>> “Stemt niet hoeter-de-koeter, maar stemt op de stoeter!” (o.a. Dorien en Olga)
Beste val van een ladder >>> Bram Veris (snel weer fit!)
Zatste KFC-supporter de volgende dag >>> Ikke (sorry ...)
Zotste kostuum >>> Stefan Laenen
Beste publiek >>> Alle 280 aanwezigen
Meest serene filmpje/verdediging >>> Norbert Horemans, die onder meer het encyclopedisch geheugen van Paula Willems loofde en de hoop uitdrukte dat al haar werk ooit een bestemming zal krijgen ...Meer fotootjes? Klik hier!

Geen opmerkingen: