zaterdag 9 maart 2013

Vandekeybus @ Beursschouwburg

Voor choreograaf en filmmaker Wim Vandekeybus (****) was het muziek- en dansproject ‘Fear Not’ vorige maand hét orgelpunt op de feestelijkheden rond 25 jaar Ultima Vez. Terwijl zijn legendarische debuutvoorstelling ‘What the Body Does Not Remember’ werd hernomen in de KVS, trok Vandekeybus met Mauro Pawlowski langs vier Brusselse muziektempels voor evenveel unieke dansante intermezzoʼs. Wij gingen kijken naar het openingsfeestje in de Beursschouwburg.

Klokslag kwart voor negen liepen Mauro en drummer Jeroen Stevens naar hun hoekje op het podium van de rode zaal voor een mini-concert. Vandekeybus en vijf andere performers vielen druppelsgewijs in voor een unieke symbiose van dans en muziek. De livemuziek van Mauro werd perfect naar een danschoreografie vertaald. Verlangen en aantrekkingskracht gingen hierbij hand in hand met confrontatie en afstoting. ‘It’s a Thin Line Between Love and Hate’: The Persuaders wisten het al in 1971.
Na een korte pauze wierp Vandekeybus met The Black Heart Rebellion (***) een muzikale blik op de toekomst. Een uitnodiging die de groep mooi uitkwam. “Ik ben grote fan”, wist gitarist Valentijn Goethals vooraf. “Bij Vandekeybus draait het ook rond intensiteit.”
Intens: dat is het minste wat je kan zeggen van een avondje TBHR. De hypnotiserende percussie van Tim Bryon zorgde voor haast sacrale nummers, die naar het einde toe telkens het pandemonium deden losbarsten. De pompende bassen van Emeriek Verhoye en de onheilspellende gitaarpartijen van Goethals stonden dan weer garant voor een constante dreiging. Wij moesten spontaan aan Tool en Killing Joke denken.
TBHR opende sterk met de nieuwe single ‘Avraham’, opener van het al even verse album ‘Har Nevo’. De groep werkt hierop samen met de Gentse Rick Rubin, Koen Gisen, bekend van An Pierlé, Kiss The Anus Of A Black Cat, The Bony King Of Nowhere en Flying Horseman. De titel van het album verwijst naar de Hebreeuwse benaming voor de berg van waarop Mozes het beloofde land zag. Na een veertigjarige tocht door de woestijn, besloot hij precies daar het tijdelijke met het eeuwige te verwisselen.
Zowat het hele album passeerde de revue. Absolute topper in de (korte) set was het majestueuze ‘The Woods I Run From’: “Carry me away Lord, these are the woods I run from / Soon I will come home, like a child, a firstborn”. Nou nou ...
Foto: Karen Vandenberghe


Foto: John Gallardo


Foto: Vincent Tetaert (Beursschouwburg)

Gehoord & gezien >>> Wim Vandekeybus, Mauro en The Black Heart Rebellion, in de Beursschouwburg, op woensdag 13 februari 2013

Geen opmerkingen: