zaterdag 13 april 2013

Erfgoedcel Kempens Karakter stopt de tijd

Op zondag 21 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 13e editie van Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 organisaties — musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren, klokkenmakers en vele andere deelnemers — presenteren die dag een veelkleurige waaier van meer dan 750 activiteiten. Erfgoedcel Kempens Karakter maakt er net als vorig jaar opnieuw een weekend van.

‘Stop de Tijd!’ Vanwaar nu die roepnaam? Om te beginnen zijn erfgoedwerkers voortdurend in de weer om, heel letterlijk, de destructieve effecten van de tijd te vertragen. Een doordacht behoud- en beheerswerk is hierbij essentieel. Op Erfgoeddag krijgt het publiek daarom dan ook op vele plaatsen een exclusieve kijk achter de schermen. Bezoekers vernemen wat erfgoedinstellingen bewaren en, vooral, hoe en waarom ze dat doen. Met deze editie zoomt de cultureel-erfgoedsector met andere woorden in op het (voor het publiek) grotendeels onzichtbare, back office werk dat nodig is om ons cultureel erfgoed te behouden en te beheren.
Daarnaast is er vanzelfsprekend ook aandacht voor de ruimere invulling van het begrip ‘tijd’. Tijd kennen we allemaal, natuurlijk. Maar wàt is tijd? En hoe en waarom maten onze voorouders tijd? Bestond er in het verleden ook al vrije tijd? En wat doet de roze blik van de nostalgie met ons? Kempens Karakter vond met de duivensport een streekgebonden insteek.
Lieve De Saedeleer van Erfgoedcel Kempens Karakter: “Duivensport heeft letterlijk iets te maken met tijd natuurlijk. Bovendien was de duivensport jarenlang een van de meest populaire volkssporten in de regio. Nu verdwijnt deze hobby stilaan, maar er zijn nog heel wat prachtige objecten, foto’s en verhalen uit die tijd die de moeite waard zijn om te verzamelen en te tonen.”
De tentoonstelling ‘Tijd Vliegt!’ vertelt je het echte erfgoedverhaal over de duivensport in de Kempen. “Doorheen de tentoonstelling krijgt de bezoeker een overzicht van de geschiedenis van de duif als voedselbron, status- of religieus symbool en heldhaftige berichten­overbrenger”, aldus de Saedeleer. “Het relaas van de Kempense duivenmaatschappijen, van de succesvolle duivenmelkers, de wedvluchten, het lappen, het letten, het pakken, het constateren, en zo veel meer wordt haarfijn uitgelegd. Bovendien wordt het verhaal van elke gemeente apart toegelicht. Zowel objecten als documenten, foto’s, filmpjes, geluids­fragmenten en doe-elementen komen aan bod in de tentoonstelling.”
Erfgoeddag wil ook een lans breken met het aanbod voor gezinnen. Erfgoededucatie — en meer bepaald op een speelse manier leren wat cultureel erfgoed betekent, hoe het tot stand komt en wat het voorstelt — loopt ook dit jaar weer als een rode draad doorheen het aanbod. Kempens Karakter heeft daarom ook voor kinderen een aparte activiteit in petto. “Via een doe-boekje op maat kunnen ze interactief de tentoonstelling bezoeken. Zondag worden er ook duiven gelost. De duiven krijgen een boodschap mee (geschreven tijdens een workshop met kinderen) en vliegen naar de Noorderkempen.”

Heemkring Sandelyn pakte al in 2008 uit met een tentoonstelling rond de duivensport. De expositie ‘De Duivensport nu en wat eraan vooraf ging’ kaderde ook toen binnen het jaarthema van Erfgoeddag, nl. ‘Wordt verwacht’. Onze heemkring kreeg destijds een pluim op de hoed gestoken vanwege de originele insteek. Ook de interactieve tentoonstelling ‘Geboren in het land van Nete & Aa’ — het eerste initiatief van de Kempens Karakter — werd in 2008 zeer gesmaakt ...

Wat >>> Tentoonstelling ‘Tijd Vliegt!’, i.s.m. gemeenten en heemkringen van Berlaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lier, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar, plaatselijke duivenbonden, Kweekstation Natural, KBDB en privéverzamelaars
Waar & wanneer >>> Gemeentelijke Basisschool Berlaar-Heikant, Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar-Heikant • op zaterdag 20 april (van 13 tot 18 uur) en zondag 21 april 2013 (van 10 tot 18 uur). Op zondag kan je ook in Grobbendonk, Herentals, Lier (Zimmertoren) en Kessel terecht. Zowel tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen maar ook workshops, demonstraties en zangvoorstellingen staan op het programma.
Info >>> Erfgoedcel Kempens Karakter, Begijnhof 27, 2200 Herentals • e-post, T 014-21 97 00 of gsm 0474-409 349

Geen opmerkingen: