zondag 21 april 2013

Tijd Vliegt!

Onder grote belangstelling werd gisteren in de Gemeentelijke Basisschool van Berlaar-Heikant de tentoonstelling ‘Tijd Vliegt!’ van Erfgoedcel Kempens Karakter geopend. De tentoonstelling over de duivensport kadert in ‘Stop de Tijd!’, het nationale thema van Erfgoeddag. Met spreker Johan Van Herck kende de opening ook een Herenthoutse insteek.

“Duivensport heeft alles te maken met tijd”, wisten plaatselijk schepen van cultuur Ingeborg Van Hoof en erfgoedcoördinator van Kempens Karakter Jan Matthé. Nu deze volkssport — jarenlang een van de meest populaire in de regio — stilaan verdwijnt, vond Matthé het hoog tijd om de verhalen uit vervlogen tijden te vertellen. De erfgoedcel waartoe ook Herenthout behoort, haalde de mosterd ongetwijfeld bij Heemkring Sandelyn. Onze eigen heemkring pakte immers al in 2008 uit met ‘De Duivensport nu en wat eraan vooraf ging’. Ondanks de succesvolle tentoonstelling kon Duivenbond ‘De Witkop’ het tij niet keren. In 1969 telde de bond nog 184 leden. In 1990 waren het er nog 146 en in 2008 nog 85. Anno 2013 zijn ze nog met 59.
Twee duivenmelkers kwamen er aan het woord. Toevallig waren het ook twee Johannen, De Belser uit Balderhei en Van Herck uit Huirtuit. Die laatste ruilde op 14-jarige leeftijd konijnen en cavia’s in voor het echte werk: de duiven. Beiden proberen de microbe ook door te geven naar hun kinderen. Want duivensport is vooral een familiaal gebeuren. En natuurlijk vallen er dan ook leuke anekdotes uit de lucht. “Zeg vake, als ge geld zet op een duif. Oe komt dat dan dat dat er nie af valt?” Of: “Ik blijf wel binnen wachten, want subiet valt er een duif op mijne kop!”
Rest de vraag waarom het ledenaantal van alle clubs achteruit gaat. Daar hadden de twee Johannen niet echt een antwoord op. Is het de moderne tijd? Het internet? De jeugd van tegenwoordig lijkt zich niet meer te interesseren voor zo’n ‘banale’ sport als spelen met de duiven.
Schitterend waren ook de foto’s van Joren De Weerdt. Met zijn eindwerk ‘Duiventil(t)’ uit 2010 werd de fotograaf uit Berlaar door de Brusselse Hogeschool van Wetenschap & Kunst Narafi geselecteerd voor het internationaal fotofestival BredaPhoto en werd hij genomineerd voor de Photo Academy Award 2010 in de categorie GUP Magazine. De reportage kijkt met een nostalgische blik naar wat geweest is. “Duivenmelkers zijn een uitstervend ras, ooit waren ze met zo velen maar nu is de grootsheid dalende. Ik ging op zoek naar de oudste generatie duivenmelkers die met heimwee terug denken aan hun glorietijd ...”, aldus Joren De Weerdt.
Net als op de tentoonstelling van onze heemkring toont de expo ‘Tijd Vliegt!’ een schat aan informatie. Vergeelde documenten en foto’s, filmpjes en geluids­fragmenten uit de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Lier, Lille, Olen, Nijlen en Vorselaar vertellen het verhaal van Kempense duivenmaatschappijen en succesvolle duivenmelkers. In één van de vitrinekasten ontdekten we een knappe foto van wijlen Louis Van Thielen en zijn nog jonge zoon Jo. Ook het typische vakjargon — de wedvluchten, het lappen, het letten, het pakken, het constateren en zo veel meer — heeft na het bezoek van de tentoonstelling geen geheimen meer.
Voor de kinderen heeft Kempens Karakter een aparte activiteit in petto. Via een doe-boekje op maat kunnen ze interactief de tentoonstelling bezoeken. Straks worden er ook duiven gelost. De duiven krijgen trouwens een boodschap (geschreven tijdens een workshop met kinderen) mee en vliegen naar de Noorderkempen.
Kempens Karakter maakte van de gelegenheid gebruik om ook het project ‘Trage Post’ te promoten. Via dit project nodigt de sociaal-culturele beweging Waerbeke burgers uit om nog tot 15 oktober een brief te schrijven voor de toekomst. 22 burgemeesters, waaronder ook Roger Gabriëls, stemden toe om een trage brief te schrijven naar hun opvolger. Onder meer Lieven Janssens (Vorselaar) en Jan Peeters (Herentals) kwamen hun brieven ter plaatste posten. “Een trage brief schrijven, draagt bij aan de lokale geschiedenis. Het is vooral nuttig voor jezelf. Je staat eens stil bij jouw essentiële waarden”, wist Jan Peeters.
Op zaterdag 8 juni wordt er in het Oud Kapelleke in samenwerking met VormingPlus Kempen trouwens een workshop Trage Mail georganiseerd. De workshop kan je inspireren voor je brief voor de toekomst en wordt gekoppeld aan een trage wandeling in de buurt van het sportcentrum.
De tentoonstelling wordt ondersteund door een knappe catalogus, die ter plaatse kan worden aangekocht voor de prijs van 5 euro. Na een algemene inleiding over de geschiedenis van de duif als bijvoorbeeld statussymbool en heldhaftige oorlogsheld, komen ook de deelnemende gemeenten aan bod. Best de moeite ...

De tentoonstelling ‘Tijd Vliegt!’ is vandaag nog tot 18 uur te bezichtigen in de Gemeentelijke Basisschool Berlaar-Heikant (Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar-Heikant). Maar ook in Grobbendonk, Herentals, Lier (Zimmertoren) en Kessel kan je vandaag nog terecht voor tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, workshops, demonstraties en zangvoorstellingen rond het thema ‘Stop de Tijd!’. Info: 0474-409 349.Geen opmerkingen: