dinsdag 9 april 2013

VOC herademt

Dertien jaar nadat Mieke De Wit met een opvangcentrum voor wilde dieren begon in de tuin van haar woning op Boeyendaal, is er in het hele huis geen hoek waar geen dieren zitten of hulpmateriaal is opgeslagen. Maar straks kan ze herademen: het VOC verhuist dan toch naar het voetbalveld van FC Diamantschijf in de Langstraat.

“In het begin kreeg ik zo’n 125 hulpbehoevende dieren per jaar binnen, maar het werden er steeds meer”, vertelt Mieke De Wit vandaag in Gazet Van Antwerpen. Eerst kwamen er in de tuin opvang voor eenden en kooien. Later werd de auto buitengezet, zodat de garage kon worden omgebouwd tot ontvangstruimte en bureel. Maar nog was het niet genoeg: er verzeilde uiteindelijk ook materiaal in de slaapkamers en de keuken. “Tot in de diepvries toe”, onthult Mieke. Nu, bij mij thuis belandt ook wel eens een diertje in de vriezer. Maar dat is een ander verhaal.
Alle gekheid op een stokje: het aantal opgenomen slachtoffers steeg op amper twee jaar tijd van 125 in 1999 tot 1022 in 2001. Sinds 2010 overschrijdt het aantal aangeleverde slachtoffers per jaar ruimschoots de kaap van 2.000.
Om al die allemaal op te vangen, te verzorgen en (opnieuw) te leren jagen, vliegen of lopen, krijgt het centrum hulp van vrijwilligers. “Maar als die naar het toilet moeten, marcheren ze noodgedwongen door mijn woonkamer, net als de mensen die een gewond dier komen afleveren en vaak een uur of langer in de auto hebben gezeten om tot hier te komen. De vrijwilligers eten ook elke dag hun boterhammen op in de living en ga zo maar door. Het werd onleefbaar.”
De redding kwam er in februari 2012 toen het VOC een verkoopakkoord afsloot met Willy Schroyens, de eigenaar van het voetbalveld van FC Diamantschijf. Niets leek een snelle verhuis in de weg te staan tot voorzitter Johan Snijers uit zijn bankkluis een document opdiepte, waaruit bleek dat de Schijf het terrein nog een jaar kon huren. Ondertussen heeft Snijers een nieuwe uitvalsbasis gevonden in Wiekevorst, het terrein van het ter ziele gegane VK Cravan.
De Wit is maar wat blij dat het voetbalveld langs de Langstraat vrijkomt op 1 juli. Ze ontvouwt dan ook meteen haar plannen. “In de kantine bouwen we twintig binnenkooien, het voetbalveld krijgt kleine en grote kooien, waar de revaliderende dieren opnieuw kunnen leren vliegen. Er komt ook een grote waterpartij en een amfitheater, zodat bezoekers de dieren zien.”
Maar vooraleer het zover is, viert de Schijf zijn 50e verjaardag nog gewoon in de Langstraat. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei om precies te zijn.

PETER VOOR EEN METER
Om de verhuis naar de Langstraat te financieren, heeft het VOC de actie ‘Peter voor een Meter’ in het leven geroepen. Door 25 euro te storten op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting, met het projectnummer van het VOC als gestructureerde mededeling (+++128/2515/00012+++), sponsor je één vierkante meter grond. “Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot één vierkante meter”, weet voorzitter Eddy Vercammen. “Ons gebied is in totaal 10.152 vierkante meter groot, dus wie wil kan meerdere vierkante meters sponsoren. Elke peter ontvangt bovendien een mooie oorkonde, met daarop de bevestiging van het peterschap.”
Op de webstek van het VOC kan je op een schema — niet toevallig in de vorm van de nieuwe locatie — de vorderingen van de actie volgen. “De blokjes in het groen zijn reeds gesponsord, de blokjes in het rood wachten op een nieuwe peter of meter. We gaan voor groen!”, aldus nog Vercammen.

Geen opmerkingen: