vrijdag 7 juni 2013

Clamotte Rock @ Plantijn Hogeschool Antwerpen

De faam van Clamotte Rock reikt tot in Antwerpen. Laurens Dingenen, laatstejaarsstudent journalistiek aan de Plantijn Hogeschool Antwerpen, voelde medeorganisator Stefan Laenen en festivalmoeder Maria Verstrepen aan de tand en zag zijn stukjes gepubliceerd op Nieuwsblad.be. Wij nemen zijn twee bijdragen graag over ...

‘Als we winst maken, springen we een gat in de lucht’
Clamotterock kon dit jaar al voor de zestiende keer Herenthout voorzien van de betere festivalsfeer. Het voor de bezoekers betaalbare festival komt rond met weinig tot geen subsidies en dat is de dag van vandaag geen sinecure. Stefan Laenen, al medewerker sinds editie één en vanaf dit jaar medeverantwoordelijke, legt uit hoe ze het blijven doen. “Soms moet je creatief zijn.”

BREAK-EVEN
“Een festival van onze orde kost al snel zestigduizend euro”, rekent Stefan. “Het meeste daarvan recupereren we uit sponsoring en verteer. Er worden op dat weekend zo’n tachtig vaten leeg geslurpt, daar kom je al ergens mee. Elk jaar is ons doel hetzelfde: break-even draaien.”
“Soms schiet er al eens vijfduizend euro over en dan springen wij een gat in de lucht, maar soms komen we vijfduizend te kort. Dan hebben we het geluk dat we de meeste van onze leveranciers kennen en we uitstel van betaling krijgen voor bijvoorbeeld de rekening van de brouwer. We moeten het jaar nadien dan wel constant dingen organiseren om die rekening te kunnen vereffenen. Winst maken is in elk geval ons doel niet. Wij willen de jeugd in Herenthout gewoon voorzien van muziek en een leuk festival, dat is het belangrijkste.”

ROMMEL VEILEN
Het team vrijwilligers dat Clamotterock organiseert is ook tijdens het jaar bezig met hun budget. “Dit jaar zijn een paar kameraden van ons op wereldreis geweest. Op een avond hebben we dan een veiling georganiseerd waar mensen konden bieden op allerlei spullen die zij bij hadden. Een zwembroek die in de Indische Oceaan heeft gezwommen bijvoorbeeld. Vooral rommel, maar dan mooi ingepakt.”
“Als je de mensen eerst zat voert, dan kan je schrikken hoeveel ze voor zo’n verzamelstukken kunnen neerleggen. Die twee gasten hebben zichzelf toen ook verkocht voor een dag. Dan zijn ze bij iemand het gras moeten gaan afrijden en het zwembad gaan kuisen. Soms moet je creatief zijn.”

‘Tijdens de opbouw moeten de jongens fatsoenlijk eten krijgen’
Alles opgeteld kan Clamotterock rekenen op zo'n driehonderd vrijwilligers. Maar weinigen zijn zo met hun vak bezig als Maria Verstrepen. Zij werkt zich krom voor de Herenthoutse muziekhoogdag, deels ter herinnering van haar overleden vriendin Lief. “Elk jaar ga ik de dag voor het festival iets op haar graf leggen en vraag ik om een goed verloop.”

TREES CLAMOTTE
Maria neemt de rol op van haar hartsvriendin Lief Van Herck, die vijf jaar geleden overleden is aan kanker. “Lief haar zoon, Stijn, heeft de allereerste editie van de Hooifeesten georganiseerd. Een miniversie, bij haar in de tuin. Het festival is alleen maar gegroeid en ik wil het nu zo goed mogelijk verder blijven zetten.”
Het is ook Lief aan wie Clamotterock haar naam te danken heeft. “Toen ze palliatief was, wilde ze als aandenken graag op de affiche komen, maar niet met haar eigen naam. Puur uit het niets zei ze dan dat we haar Trees Clamotte mochten noemen. Zo hebben we het festival dan hernoemd. Nu is ze er toch nog een beetje bij.”

FESTIVALMOEDER
Haar collega’s noemen Maria hun ‘festivalmoeder’. “Ik zorg ervoor dat de jongens tijdens de opbouwweek elke dag gezond eten krijgen, zodat het niet altijd frieten moeten zijn. En als er bij de gemeente op tafel moet geklopt worden om iets gedaan te krijgen, zal ik dat ook doen. Vroeger deed Lief dat allemaal, maar nu is dat mijn job.”
Ook de catering tijdens het weekend zelf neemt Maria op zich. “Als ik dat doe, heeft de rest al een kopzorg minder. Ik maak al jaren zelf eten voor de artiesten en ik heb nog nooit klachten gehad. De voedselinspectie mag ook gerust langskomen, want in tegenstelling tot sommige grote festivals, heeft er bij ons nog nooit iemand voedselvergiftiging of iets dergelijks opgelopen.” Hongerige festivalbezoekers kunnen op hun twee oren slapen.


Ongetwijfeld een van de hoogtepunten op Clamotte Rock 2013: Los Explosivos uit Mexico!

Geen opmerkingen: