zaterdag 13 juli 2013

Herenthout gaat klimaatneutraal

44 gemeenten uit de provincie Antwerpen hebben op 27 juni in Hoogstraten een engagement ondertekend om mee te werken aan de campagne ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’. Een en ander gebeurde tijdens de jaarlijkse provinciale milieudag, waarop alle schepenen en ambtenaren van milieu uitgenodigd waren. Tweede schepen Herman Dom (GBL) nam de honneurs waar voor Herenthout.

De campagne heeft als doel om gemeenten te ondersteunen bij het klimaatbeleid en de inspanningen van provincie en gemeenten te groeperen, zodat communicatie naar het grote publiek een grotere impact heeft. Bij aanvang van de nieuwe legislatuur hadden 33 gemeenten ingetekend. Momenteel staat de teller op 44.
Rik Röttger, gedeputeerde voor leefmilieu, is maar wat opgezet met deze stijging. “De provincie wil in 2020 een klimaatneutrale organisatie zijn. Daarmee neemt de provincie niet alleen een voorbeeldfunctie op zich. Ons doel is uiteindelijk zo veel mogelijk gemeenten klimaatneutraal te maken tegen 2020. Dit wil zeggen dat we de eigen uitstoot van koolstofdioxide, lachgas en methaan zo veel mogelijk willen verminderen en vanaf 2020 de resterende uitstoot compenseren. Hiermee nemen we als lokale besturen, in afwachting van internationale akkoorden, onze verantwoordelijkheid in het klimaatbeleid op.”
Het bestuur beseft dat er nog een lange weg moet afgelegd worden. “De eerste stap zetten we vandaag samen met heel wat gemeenten uit onze provincie”, aldus een strijdvaardige Röttger op de 27e milieudag. “Het samenwerkingsverband moet zorgen voor een efficiënte inzet van de beschikbare mensen en middelen. Dat betekent minder werklast voor de gemeenten, die kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de provincie om een klimaatvriendelijk beleid uit te stippelen.”
Tijdens de looptijd van de campagne worden verschillende ondersteuningspakketten uitgewerkt. Er waren al pakketten beschikbaar over broeikasgasinventaris en duurzaam bouwen. Op de provinciale milieudag werd het pakket klimaatgroen toegelicht. Alle aanwezigen kregen er ook een attest met daarop de namen en de handtekeningen van de 44 schepenen.
Naast Herenthout doorliepen ook de gemeenten Balen, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Bornem, Brasschaat, Brecht, Duffel, Edegem, Essen, Grobbendonk, Heist-Op-Den-Berg, Herselt, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kontich, Laakdal, Mortsel, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Rijkevorsel, Schelle, Schilde, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Turnhout, Westerlo, Wijnegem, Wuustwezel, Zoersel en Zwijndrecht de volledige goedkeuringsprocedure. De colleges van Boom, Malle , Nijlen, Retie, Schoten, Sint-Amands, Vorselaar, Willebroek en Zandhoven keurden de campagne goed en wachten nog op een goedkeuring van de gemeenteraad. Aartselaar en Geel hebben door omstandigheden uitstel gekregen en beslissen in de loop van de volgende maanden over deelname. Daarnaast zetten 6 gemeenten, namelijk stad Antwerpen, Dessel, Lier, stad Mechelen, Mol en Puurs in op eigen klimaatdoelstellingen.


Foto: Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen: