zondag 7 juli 2013

Viskeskermis

Afgelopen vrijdag waren de Niemandshoek, ’t Schipke en Het Prinsenhof het decor voor Viskeskermis. Deze kermis is ontstaan rond 1935 en valt samen met de laatste werkdag vóór het bouwverlof.

Met Viskeskermis worden ook de eerste mosselen aangevoerd. Dat gebeurde op donderdag per sleepboot, met de onvermijdelijke Viene aan het roer. Ooit maakte hij een reporter wijs dat het bootje waarmee de mosselen werden aangevoerd helemaal uit Yerseke kwam. “Die man was daarmee weg. Maar wij vulden dat bootje ginder zie, achter die canadabomen”, zei hij destijds in Gazet Van Antwerpen.
Waren de mosselen vroeger met Viskeskermis te verkrijgen aan democratische prijzen, dan is dit nu toch wel anders. Want zeg nu zelf: 19 tot 20 euro per portie is er toch een beetje over. Een tent is tenslotte geen restaurant ... De Huirtuiteneir liet een en ander echter niet aan het hart komen en de geïmproviseerde terrasjes en feesttenten zaten eivol. “Ze zijn wat kleiner, maar heel lekker!”, klonk het.
Nochtans is de start van het mosselseizoen met twee weken uitgesteld. Streefdatum is voorlopig 17 juli, maar de kans bestaat dat die niet gehaald wordt. Het slechte weer is de boosdoener voor het uitstel. “De mossel is en blijft een natuurproduct. Wij hebben dat niet in de hand”, zegt Hans Van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur in Het Nieuwsblad van 2 juli.
De mosselen die nu worden geleverd zijn die van de zogenoemde hangcultuur. “Die zijn goed, maar verschillen toch van de echte mosselen uit de bodemcultuur. Op de echt goede mosselen is het dus nog even wachten ...”

Geen opmerkingen: